eur:
389.09
usd:
364.04
bux:
68080.25
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Joe Biden amerikai elnök a félidős választások fejleményeit értékelő sajtótájékoztatóján a washingtoni Fehér Házban 2022. november 9-én.
Nyitókép: MTI/EPA/SIPA Pool/Oliver Contreras

Jól is járt, meg nem is Joe Biden a leminősítéssel

Muníciót ad a demokratáknak a republikánusok bírálatára, a hitelminősítő ugyanis a Donald Trump exelnök ellen felhozott legújabb vádakat, például a Kongresszusi ostromot is említette az indokok között.

Bár a demokrata párti Biden-kormányzat bizarrnak nevezte az Egyesült Államok leminősítését, kapott egy bunkósbotot is a kezébe, amivel nemezisét, Donald Trumpot ütheti – vélik kommentátorok.

A Fitch hitelminősítő kedden rontotta le egy fokozattal az Egyesült Államok eddigi kiváló adós-besorolását, mire Joe Biden elnök kormányzata gyorsan panaszt emelt. Janet Yellen pénzügyminiszter szerint a hitelminősítő elavult adatokat használt, és ezért lépése teljesen önkényes volt.

Ez a Fitchtől származó megjegyzés és indok azonban nem igazán értékelhető pénzügyi adatként: szerintük az utóbbi 20 évben folyamatosan romlott a kormányzás minősége az Egyesült Államokban, ami ismétlődő adósságplafon-pókerjátszmákkal és az utolsó pillanatban kötött megoldásokkal járt. Úgy vélik, mindez "erodálta a pénzügyek kezelése iránti bizalmat."

Mindössze két hónapja csapott össze a két nagy amerikai párt a szövetségi adósságplafon ügyében, amelyet végül a demokrata elnök által adott engedmények hatására, republikánus rábólintás mellett, meg lehetett emelni. 2011-ben egy hasonló helyzet után a Standard and Poor’s hitelminősítő rontotta le Washington adósosztályzatát, mivel előtte amerikai államcsőd fenyegetett.

A Biden-kormányzat most azzal választolt a Fitch-nek, hogy

a "kormányzással kapcsolatos problémák" még Donald Trump idején történtek, de akkor nem rontották a besorolást, viszont "bizarr és alaptalan módon" most igen.

"Nincs benne logika, hogy miért nem az előző kormányzat által kreált zűrzavar és a kongresszusi republikánusok felelőtlen lépései után történt a leminősítés" – hangzott a meglehetősen politikai töltettel ellátott bírálat egy név nélkül nyilatkozó fehér házi illetékestől.

Ugyanakkor közgazdászok is meglepve hallották a hírt, illetve a lépés időzítését. Janet Yellen pénzügyminiszter szerint

a döntés azzal számolhat, hogy az idén recesszióba süllyed az amerikai gazdaság, és nem számol annak ellenálló képességével.

"Történelmi mélyponton a munkanélküliség, az infláció jelentősen esett tavaly nyár óta, és a múlt heti GDP-adatok tükrében nő az amerikai gazdaság" – magyarázta.

Döntésével a Fitchnek sikerült politikai vitatémát kreálnia az induló amerikai elnökválasztási kampányban, amelyben kiemelt téma lesz a gazdaság állapota. Közben a republikánusok azt mondták: az adósbesorolás lerontása újabb példa arra, hogy Joe Biden félrekezeli a gazdaságot.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×