eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Guet Ndar, 2014. június 25.A 2014. július 8-án elérhetővé vált képen fiúk mutatják a szenegáli halászfalu, Guet Ndar kikötőjében fogott halukat 2014. június 25-én. (MTI/EPA/Helmut Fohringer)
Nyitókép: (MTI/EPA/Helmut Fohringer)

Nagy előrelépés a Nyugat-afrikai térség egyik fő migrációs kibocsátó országában

Tízéves tervet dolgozott ki a szenegáli kormány az embercsempészek segítségével illegálisan megkísérelt kivándorlás megfékezésére. Tóth Klaudia, a Migrációkutató Intézet kutatója szerint az elképzelés előremutató.

"Szenegál nagyon fontos kibocsátó- és tranzitország a Nyugat-mediterrán migrációs útvonalak vonatkozásában, és azt lehet látni, hogy az elmúlt hetekben, hónapokban több tucat holttesthet sodort a partra az óceán Szenegálnál" – mondta az InfoRádióban Tóth Klaudia, a Migrációkutató Intézet kutatója.

A nemzeti jelentések alapján idén 2300-an hagyták el a szenegáli kikötőket és csak 1100-an érték el a Kanári-szigeteket. Ez arra enged következtetni, hogy körülbelül 1000 ember eltűnt vagy megfulladt az óceánban. A kutató szerint azért is van Szenegálnak kiemelt szerepe, mert

a Kanári-szigetektől körülbelül 1300-1600 kilométerre találhatók a kikötők, ami egy hétnyi vízi utat jelent a migránsoknak a spanyol part eléréséig,

úgyhogy Szenegál a Nyugat-afrikai térség meghatározó migrációs kibocsátó országa.

Szenegál a kivándorlás megelőzése érdekében komplex tervet dolgozott ki. Az új, tízéves cselekvési tervben öt nagyobb pillérre osztották azokat a tevékenységeket, amiket a kormány foganatosítani szeretne. Ezek egy része a határigazgatás szigorítására terjed ki, és hogy a rendőri szervek jobban ellenőrizzék a kikötőket, illetve hogy az embercsempész hálózatok felszámolását is szorgalmazzák. Emellett szem előtt tartják az Európai Unióból hazatérő migránsok otthoni integrálását, ahogy az országok közötti információcserét is. Viszont a terv nem foglalkozik a helyi viszonyokkal, például a megélhetéssel, a munkalehetőségekkel, akár a helyiek oktatásával.

A tudósítások szerint nemzetközi pénzügyi forrásokhoz is szeretnének jutni a végrehajtáshoz. Az elnök bejelentette, két nagyobb "donorra" számít: egyrészt a nemzeti büdzsé egy részét szeretné erre, illetve külföldi partnereket is szívesen várnak támogatóként a projekthez.

Próbálják megtartani a fiatalokat

Alternatív megoldásokkal is próbálják a fiatalokat otthon tartani: például figyelemfelhívó kampányokat indítottak körükben, hogy felhívják a figyelmet az illegális vízi átkelés veszélyére, illetve hogy inkább válasszák a legális és biztonságos migrációs útvonalakat. A nemzeti stratégia része az oktatási tréning, a munkahelyteremtés, illetve a gazdasági lehetőségek szélesítése a fiatalok körében, úgyhogy otthon is igyekeznek ezeket a kihívásokat kezelni.

Tóth Klaudia szerint "nagyon pozitív", hogy a cselekvési terv tíz évre előre tervez, és nemcsak az égető problémákat próbálja orvosolni, hanem egy hosszabb távú stratégia. Olyan elemei vannak, ami tényleg otthon tarthatja fiatalokat, ha azt látják, van a saját hazájukban munkalehetőség, meg tudnak élni, és még a családjukat is tudják támogatni, akkor vélhetően kevesebben fogják kockáztatni az életüket a sok napos vízi átkelések során.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×