eur:
389.71
usd:
362.04
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (k), Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke (b) és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke (j) a miniszterelnök előadása előtt a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2023. július 22-én.
Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor a Tusványoson: "egy egész nemzedéknyi idő kell"

Az összes jó dolog az életben a másokkal való együttműködésen alapul, ezt kell védelmeznie a jogrendszernek - mondta Tusnádfürdőn Orbán Viktor. Szerinte most veszi át a világelsőséget Kína az Egyesült Államoktól. Európa közben szerinte "lakosságcserét hajt végre". 2030-ra 0 százalékra csökkentené az energiaimport-függőséget. Orbán Viktor jövő év júliusára ígéri a gazdasági fordulatot, és utána vázolja a 2040-ig tartó terveket.

32. alkalommal rendezték meg a romániai Tusnádfürdő közelében bálványosi nyári szabadegyetemet, amelyen immár hagyományosan Orbán Viktor is vendég, az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is pártelnök-miniszterelnökként érkezett Erdélybe a "Tusványosra".

Az előadás címe "A béke ideje", a kormányfőt megelőzően Németh Zsolt és Tőkés László szólt a jelenlévőkhöz.

"Demarsot" kapott a román elnöktől

"A kereszténységért folytatott európai küzdelmünkben szükségünk lesz a román ortodoxiára is" - üdvözölte a román "fogadóbizottságot" sajátságos módon Orbán Viktor.

Hozzátette, a román elnök a beszéd előtt átiratot küldött neki,

miről ne beszéljen, miről igen, "de hogyan".

"Azt tanácsolják, hogy ne beszéljünk arról, ami román érzékenységet sérthet" - mondta, majd üdvözölte a székely zászlóval érkezetteket, megemlékezett a kisebbségi jogokról, majd megjegyezte, "sohasem állítottuk, hogy Erdély és Székelyföld román területi egységek lennének".

A migrációt, az LMBTQ-t és a háborút - azt kérték - ne tüntesse fel rossz színben, erre azt reagálta, "feltűnnek azok maguktól is".

Ezt követően meghívta a román elnököt Magyarországra, jelezve, hogy nem fogja neki megszabni, miről és mit mondhat. Arra is felhívta Románia figyelmét, hogy Magyarország támogatja Románia schengeni tagságát, majd az EU-s soros elnökség idején.

E témát zárva sok sikert kívánt a

miniszterelnöksége alatt 20., hivatalba lépett román miniszterelnöknek.

Gondolatok "a világról" - Kína

A világ erőegyensúlya szerinte elmozdult. Szerinte 45 éven át az angolszászok odadobtak minket az oroszoknak, majd jött 35, amelyet követően Kína elmozdított a világ egyensúlyát.

"Hagyjátok Kínát aludni, amikor felébred, megrázza a világot" - idézte Napóleont, majd példákat sorolt arra, amikor a nyugati világ nem tartotta magát ehhez.

"Emlékezzünk rá, hogy Kína másként emelkedett fel, mint az Egyesült Államok. Az Egyesült Államok az lett, Kína pedig egy 5 ezer éves civilizáció, amely visszatért. Egy termelési erőmű lett, épp most előzi meg Amerikát. Az történt, hogy az ipari forradalom 300 éves útját Kína 30 év alatt megtette. De mi itt a veszély? Az aranyéremnek már van gazdája. Az Egyesült Államok a saját polgárháborúja után úgy nőtt fel, hogy ő a világ első számú országa. Amikor ezt a pozíciót kihívás érte, mindig nyert, visszaverte a Szovjetuniót és visszaverte az Európai Uniót is. Megnézhetjük, hol van ma az euró" - fejtegette.

Szerinte minél nagyobb a GPD, annál nagyobb a befolyás a nemzetközi ügyekben, ezt a búcsúzó világelső Amerika márpedig nem szereti látni. Csábító gondolat szerinte, hogy az ember örökre ott marad a világ tetején, de "nincsenek örök győztesek és örök vesztesek sem".

Tusnádfürdő, 2023. július 22.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (háttal, k) előadást tart a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2023. július 22-én. Mellette Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke (háttal, j) és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke (háttal, b).
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Tusnádfürdő, 2023. július 22. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (háttal, k) előadást tart a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn. Mellette Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke (háttal, j) és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke (háttal, b). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Megítélése szerint az egyetemes értékeket, amelyekről Amerika beszél, Kína egyszerűen kineveti, ellenséges ideológiának tartja, "van is benne igazság".

"A kérdés az, elkerülhető-e az összeütközés. Könyvekből dolgozom. 16 olyan eset volt, amikor a világelsőt kihívás érte, ebből 12 háborúval végződött, csak 4 békével" - rögzítette.

"A mi életünkre vonatkozva az következik ebből, hogy az összeütközés valószínűbb, mint ahogy most Tusnádfürdőről látjuk. A jó hír, hogy a háború elkerülhető. A cél az, hogy a világ képes legyen új egyensúlyt találni. De ez a nagyfiúk dolga, ne essünk szereptévesztésbe" - fejtegette.

Figyelmeztetett, Pekingben egymásnak adják a kilincset az amerikai vezetők, Japán pedig a világ egyik legerősebb hadseregét készül kiállítani.

"Egy egész nemzedéknyi idő kell" - európai viszonyok

"Az új egyensúly beállítása nem fog menni egyik napról a másikra, de egyik hónapról a másik hónapra sem. Egy egész nemzedéknyi idő kell" - folytatta.

Az unió ügyére rátérve azt mondta, gazdag, de gyenge, amely felé sok éhes száj indult meg, a hullámok pedig át fognak csapni a Földközi-tenger túloldaláról.

2030-ra szerinte a top 10 gazdaságból Nagy-Britannia és Olaszország is ki fog esni, Németország pedig a 10. helyre esik vissza.

Ma szerinte úgy működik a verseny, hogy Európában az energiáért kétszer annyit kell fizetni, mint a kontinensen kívül, ez viszont felveti azt a kérdést, hogy leválni kell-e a versenyből vagy a kockázatokat kell-e csökkenteni.

Tusnádfürdő, 2023. július 22.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő előadást tart a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2023. július 22-én. Mellette Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke (b) és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke (j).
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Tusnádfürdő, 2023. július 22. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő előadást tart a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn. Mellette Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke (b) és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke (j). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ezt követően felhívta a figyelmet, hogy Európa gazdaságának jelentős része a szankciós retorika ellenére ott maradt Oroszországban, 3 milliárd euró értékben, tehát mindaz, ami most Magyarország ellen zajlik, egyszerű hungarofóbia.

Európa vs. nemzetek

El kell helyeznie magát Magyarországnak továbbá az "Európa vs. nemzetek" küzdelmében is.

Felidézte, a V4-ek nem tudták kivívni, hogy a britek bennmaradjanak az EU-ban, Csehország "átállt", Szlovákia inog, csak Lengyelország és Magyarország "tart ki".

Orbán Viktor abban reménykedik, 2024-ben az EP-választásokon kialakul a vágyott egyensúly.

Szellemi és gazdasági alapok - a tennivalókról

De mit is tehetünk? - tette fel a kérdést a kormányfő.

"Új korszakot nyitottunk 2010-ben, ezt az utat nem szabad szem elől téveszteni, ennek szellemi és gazdasági alapjai is vannak" - fogalmazott.

Szellemi alapként az Alaptörvényre mutatott, amelynek nem az "én" az alapja, hanem a "mi". "Nem lehet egyedül megszerezni a családot, a békét, a barátságot és a szabadságot sem. Az összes jó dolog az életben a másokkal való együttműködésen alapul, ezt kell védelmeznie a jogrendszernek" - részletezte. A magyar alkotmány szerinte a kötődés alkotmánya, ezért a megerősítés talaján áll. Ezzel szemben a liberalizmus az eloldás pártján áll, az LMBTQ és gender ideológia viszont csak zűrzavart hoz a világba - vélekedett.

Szerinte azzal, hogy Európa elveti a keresztény értékeket, pogánnyá válik, ezért is jelképes, hogy húsvétkor hirdette ki Magyarország az új alkotmányát.

Emellett az EU "lakosságcserét hajt végre".

"Nincs más választásunk, hiába szeretjük Európát, hiába a mienk, harcolnunk kell. Világos az álláspontunk, nem kívánjuk, hogy mindenki ugyanolyan életet éljen, de van közös kultúránk, szabadságunk, életmódunk, ezt meg fogjuk védeni, nem fogunk kompromisszumot kötni, nem hátrálunk, nem engedünk a politikai, pénzügyi zsarolásnak. A történelmi időhöz tartozó kérdésekben sohasem lehet megalkudni" - fogalmazott.

Gazdasági alapok

"Az volt a tervünk, hogy 2030-ig kárpát-medencei magyarságot eredményez a gazdaságunk, időarányosan jól állunk, 160 ezer milliárdos GDP-t kell addig elérni, most 80-nál tartunk, 24-ről indultunk" - fejtegette.

Az energiaimport-függőséget 0-ra csökkentené, 11,5 ezer milliárd forintot fordít erre a kormány, ennek alapja Paks 2 és a napenergia lesz.

Tusnádfürdő, 2023. július 22.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (k) előadást tart a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2023. július 22-én. Mellette Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke (b) és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke (j).
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Tusnádfürdő, 2023. július 22. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (k) előadást tart a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn. Mellette Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke (b) és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke (j). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

További pillérek a családtámogatás és a honvédelem, "egyenruhások mellett lesznek harcosaink is" - fogalmazott.

A nemzetegyesítés forrásairól elmondta, az 10-szeresére nőtt. "Most, amikor mindenfajta nehézségek vannak, 500 százalékkal emeltük meg az oktatási támogatást."

Bökkenő

"De akad itt egy bökkenő, rövid idő alatt két meteorral is összeütköztünk" - utalt a Covidra és a háborúra, utóbbi a "keményebb dió", "letérített bennünket a pályáról". A pályára való visszatérés 2024 júliusban következhet be, akkorra a növekedés jelentős lesz, a hitelezés erős, a fejlődési pálya pedig jóval magasabb az Európai Unióénál. Bevallotta, az infláció az első félévben gyorsabban nőtt a béreknél, a bérek értékcsökkenését a második félévben igyekszik megállítani.

"Ha mindent jól csinálunk és szerencsénk is van, akkor a 2024-es EP- és önkormányzati választáskor már újra azon a kijelölt úton haladunk, amely a 2030-ig elvisz bennünket, és már beszélhetünk a 2040-ig ívelő tervekről" - zárta gondolatait.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×