eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Forrás: Pixabay.com

Kokainfüggőkké válhattak a floridai cápák

Rengeteg drog maradhat az amerikai vizekben, amelyekből könnyen lehet, hogy az állatok is bőven fogyasztanak.

Kutatók vizsgálták meg, hogy a tengerbe dobott kábítószerek milyen hatással vannak a régió tengeri élővilágára - írja a Sky News.

Azt találták, hogy egyes cápák furcsán viselkedtek a szerektől, mások pedig hasonló stimulánsokra vágynak.

A csempészek számtalan tonna kokaint hagynak a Florida körüli tengerekben: vagy azért, hogy mások begyűjtsék a kábítószert, vagy mert meg akarnak szabadulni a drogtól, hogy így elkerüljék a letartóztatást.

A kábítószert aztán gyakran az óceáni áramlatok sodorják partra.

2023 júniusában az amerikai parti őrség több mint 6400 kilogramm kokaint foglalt le a Karib-tengeren és az Atlanti-óceánon, amelynek becsült értéke 186 millió dollár.

Tom Hird tengerbiológus és Tracy Fanara, a Floridai Egyetem környezetkutatója Florida Keys partjainál tanulmányozta a cápákat, hogy kiderítse, van-e a drognak bármilyen hatása rájuk. Az állatok viselkedésének megfigyelésére irányuló egyik merülés során egy nagy pörölycápa - egy olyan faj tagja, amely általában kerüli az embereket - egyenesen a csapat felé jött, és furcsán úszott. Egy homoki cápát is megfigyeltek, amely körbe-körbe úszott és valamit feszülten figyelt - úgy, hogy erre semmi oka nem volt.

A cápák megfigyelése mellett a vizsgálat részeként a valódi kokaincsomagokhoz hasonló méretű és kinézetű csomagokat is a vízbe helyeztek hattyúbábuk mellé. Meglepetésükre a cápák egyenesen a csomagok felé vették az irányt, nem pedig a hattyúk felé, és haraptak belőlük.

Az egyik cápa meg is ragadott egyet és elúszott vele.

Ezután a kutatók nagy koncentrációjú halporból készítettek csalit az állatoknak: ezeket úgy tervezték meg, hogy a kokainhoz hasonló dopaminrohamot váltsanak ki az állatokból. Amikor a cápák megették a port, szinte megvadultak tőle.

Végül a csapat egy repülőgépről dobott le kokaincsomagoknak tűnő tárgyakat: ahogy azok vizet értek, a cápák elindultak feléjük.

A biológus elismerte, hogy a furcsa viselkedésért sokféle tényező lehet felelős, az eredmények nem feltétlenül azt mutatják, hogy a floridai cápák kokaint fogyasztanak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×