eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Panmindzson, 2018. április 19.Dél-koreai katonák a két Koreát elválasztó panmindzsoni demilitarizált övezet déli oldalán 2018. április 18-án. A Korea-közi csúcstalálkozó a tervek szerint április 27-én lesz Panmindzsonban. (MTI/EPA/Dzson Hon Kjun)
Nyitókép: Dzson Hon Kjun

Börtönbüntetés elől szökött Észak-Koreába az amerikai katona

Travis King közlegényt, családjának értesítése után, megnevezték: már Dél-Koreában is börtönben ült testi sértés miatt.

Két hónapnyi büntetést töltött le itt, ezt követően hazaküldték Texasba, ahol várhatóan elbocsátották volna a szolgálatból, illetve katonai fegyelmi eljárás is várt rá - írja a The Guardian.

A férfit a reptérre kísérték, de elhagyta azt, majd csatlakozott egy turisták részére szervezett látogatócsoporthoz, mely az északi határhoz indult.

Az itteni túra közben vágott át a határon még kedden:

nem tudni, hogy ez előre tervezett akció volt-e.

Az eset tovább szítja a feszültséget Phenjan és Washington közt. A határátlépést követőn Észak-Korea két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki. Ezt megelőzően az Egyesült Államok évtizedek óta először nukleáris fegyverzettel felszerelt tengeralattjárót telepített Dél-Koreába.

A feltehetően dezertált katona édesanyja, Claudine Gates értetlenül áll a történtek előtt.

"Nem tudom Travisről elképzelni, hogy bármi ilyesmit tenne. Csak azt akarom, hogy hazajöjjön" - fogalmazott az asszony, aki néhány napja hallott utoljára fiáról, amikor Travis King elmondta neki, hamarosan hazamegy, így a történtek sokkolták őt.

Lloyd Austin védelmi miniszter szerint a férfi jelenleg észak-koreai őrizetben tartózkodhat, mindent megtesznek, hogy órákon, esetleg napokon belül kiderüljön, hol és hogy van.

A CBS tévécsatornának nyilatkozott egy turista, aki ugyanabban a csoportban látogatta meg a demilitarizált övezetet, mint Travis King: visszaemlékezése szerint a férfi hangosan kacagni kezdett, majd elrohant az épületek közt. A helyszínen tartózkodó katonák gyorsan reagáltak, de így sem volt esélyük elkapni őt.

"Azt hittem, ez egy béna vicc, de aztán kiderült, hogy nem az, a katonák akcióba léptek, és minden felbolydult" - mondta.

A férfi szerint a látogatás idején nem voltak észak-koreai katonák látótávolságon belül

- a túra során azt mondták nekik, a pandémia kezdete óta nem láttak a határon északi katonát.

Tae Yongho egykori észak-koreai miniszter szerint - aki ma már Dél-Koreában törvényhozó - Északnak jól jön az eset és nem valószínű, hogy a férfit kiadnák Amerikának, mivel ő egy katona egy ellenséges országból, aki megadta magát.

Yang Moo-jin, a dél-koreai Észak-Koreai Tanulmányok Egyetemének elnöke szerint valószínű, hogy Észak-Korea rövid távon propagandacélokra, közép- és hosszú távon pedig alku tárgyaként használja majd Travis Kinget.

Dél-Koreából Északra ritkábban lépnek át emberek a demilitarizált zónán keresztül, mint fordítva. Évente emberek tucatjai próbálnak elmenekülni Észak-Koreából a szegénység és az éhínség elől, de az itt történő disszidálás rendkívül veszélyes és ritka. Az ország 2020-ban, a pandémia kezdetén lezárta határait, és azóta sem nyitotta meg azokat újra a BBC cikke szerint.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×