eur:
389.33
usd:
359.15
bux:
68095.19
2024. május 30. csütörtök Janka, Zsanett
Large shells, used for naval battles - Selective focus
Nyitókép: michaklootwijk/Getty Images

Az unió felpörgeti az európai lőszergyártást

Az Európai Parlament jóváhagyta, hogy az unió 500 millió euróval és új intézkedésekkel támogassa lőszergyártás gyors bővítését és Ukrajna katonai támogatását.

Az 505 szavazattal, 56 ellenében és 21 tartózkodás mellett elfogadott jogszabálytervezet szerint a lőszergyártást támogató törvény (ASAP) célja, hogy felgyorsítsa a lőszerek és rakéták Ukrajnába történő szállítását, és segítse a tagállamokat készleteik feltöltésében.

A jogszabály célzott intézkedéseket is tartalmaz, többek között 500 millió euró összegű finanszírozást irányoz elő, hogy növelje az EU termelési kapacitását a védelmi termékek, különösen a tüzérségi lőszerek, rakéták és alkatrészeik jelenlegi hiányának kezelésére. Az új jogszabály támogatja a tagállami készletek felhasználását és a lőszerek közös beszerzését is.

A jogszabály különösen az uniós védelmi ipar reagálóképességét és arra irányuló képességét erősíti majd, hogy időben ellássa Európát lőszerekkel és rakétákkal. "Tekintettel arra, hogy Európában ismét nagy intenzitású konfliktushelyzet alakult ki, biztonságunk és az Ukrajna támogatására irányuló folyamatos erőfeszítéseink szempontjából

döntő fontosságú, hogy ezek a termékek időben és kellő mennyiségben rendelkezésre álljanak"

- fogalmaz a dokumentum.

A képviselők azt is szorgalmazták, hogy az uniós országok biztosítsák Ukrajna számára a jogszabály alapján finanszírozott lőszert anélkül, hogy exportkorlátozások vonatkoznának rá.

A Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportja az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: csak egy erős védelmi kapacitásokkal rendelkező Európai Unió képes megbirkózni a fokozódó biztonsági kihívásokkal. A közlemény Gál Kingát, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőjét idézte, aki elmondta: az ukrajnai háborús eszkaláció felszínre hozta a közös katonai védelmi kapacitások hiányosságait, és rámutatott a védelmi ipar megerősítésének szükségességére.

"Csak egy globális összevetésben fejlett és versenyképes védelmi tartalékokkal rendelkező Európai Unió képes megbirkózni a fokozódó kihívásokkal"

- fogalmazott. Kiemelte: Magyarország támogatja az európai védelmi infrastruktúra megerősítését, ennek keretében a lőszergyártás felgyorsítását is, de továbbra sem vesz részt az Ukrajnába irányuló fegyver- és lőszerszállításokban.

Gyürk András, a Fidesz EP-képviselője szerint előremutató, hogy a döntés ilyen gyorsan megszületett. "A szomszédságunkban dúló háború kontextusában

elengedhetetlen, hogy az európai védelmi ipar képes legyen a megfelelő mennyiségű tüzérségi lőszerkészlet folyamatos és biztonságos előállítására,

ami lehetővé teszi a polgárok védelmét. A jogszabály gyors elfogadása egyben a védelemipar leépítését jelentő baloldali-liberális védelempolitika teljes kudarcának beismerését jelenti" - fogalmazott.

Szükség van ezekre a kapacitásokra és az új szabályok a magyarországi lőszergyártás számára is segítséget jelenthetnek - tette hozzá Gyürk András.

Címlapról ajánljuk
Elemzők az EP-választásról: egyszemélyes pártoknál gyakori, hogy Brüszelből csinálnak belpolitikát
Aréna

Elemzők az EP-választásról: egyszemélyes pártoknál gyakori, hogy Brüszelből csinálnak belpolitikát

Az Európai Parlament szerepéről, a választás tétjéről és az Európai Bizottság várható elnökéről is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában Kalas Vivien, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense és Rajnai Gergely, a Méltányosság Politikaelemző Központ vezető elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.31. péntek, 18:00
Dobrev Klára
a DK árnyék-miniszterelnöke, a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője
Háromhetes mélypontjára esett a forint

Háromhetes mélypontjára esett a forint

Kedd délután óta gyakorlatilag megállás nélkül gyengült a forint a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben a 390-es szintet is megközelítette az árfolyam csütörtökön, majd a vártnál minimálisan jobb amerikai GDP-adat mellett is hirtelen erőre kapott és 389 alá bukott a jegyzés. A holnapi amerikai inflációs adat még a mai GDP-adatnál is fontosabb lesz, amely akár komolyabb kilengéseket is hozhat a forint piacára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×