eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Large shells, used for naval battles - Selective focus
Nyitókép: michaklootwijk/Getty Images

Az unió felpörgeti az európai lőszergyártást

Az Európai Parlament jóváhagyta, hogy az unió 500 millió euróval és új intézkedésekkel támogassa lőszergyártás gyors bővítését és Ukrajna katonai támogatását.

Az 505 szavazattal, 56 ellenében és 21 tartózkodás mellett elfogadott jogszabálytervezet szerint a lőszergyártást támogató törvény (ASAP) célja, hogy felgyorsítsa a lőszerek és rakéták Ukrajnába történő szállítását, és segítse a tagállamokat készleteik feltöltésében.

A jogszabály célzott intézkedéseket is tartalmaz, többek között 500 millió euró összegű finanszírozást irányoz elő, hogy növelje az EU termelési kapacitását a védelmi termékek, különösen a tüzérségi lőszerek, rakéták és alkatrészeik jelenlegi hiányának kezelésére. Az új jogszabály támogatja a tagállami készletek felhasználását és a lőszerek közös beszerzését is.

A jogszabály különösen az uniós védelmi ipar reagálóképességét és arra irányuló képességét erősíti majd, hogy időben ellássa Európát lőszerekkel és rakétákkal. "Tekintettel arra, hogy Európában ismét nagy intenzitású konfliktushelyzet alakult ki, biztonságunk és az Ukrajna támogatására irányuló folyamatos erőfeszítéseink szempontjából

döntő fontosságú, hogy ezek a termékek időben és kellő mennyiségben rendelkezésre álljanak"

- fogalmaz a dokumentum.

A képviselők azt is szorgalmazták, hogy az uniós országok biztosítsák Ukrajna számára a jogszabály alapján finanszírozott lőszert anélkül, hogy exportkorlátozások vonatkoznának rá.

A Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportja az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: csak egy erős védelmi kapacitásokkal rendelkező Európai Unió képes megbirkózni a fokozódó biztonsági kihívásokkal. A közlemény Gál Kingát, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőjét idézte, aki elmondta: az ukrajnai háborús eszkaláció felszínre hozta a közös katonai védelmi kapacitások hiányosságait, és rámutatott a védelmi ipar megerősítésének szükségességére.

"Csak egy globális összevetésben fejlett és versenyképes védelmi tartalékokkal rendelkező Európai Unió képes megbirkózni a fokozódó kihívásokkal"

- fogalmazott. Kiemelte: Magyarország támogatja az európai védelmi infrastruktúra megerősítését, ennek keretében a lőszergyártás felgyorsítását is, de továbbra sem vesz részt az Ukrajnába irányuló fegyver- és lőszerszállításokban.

Gyürk András, a Fidesz EP-képviselője szerint előremutató, hogy a döntés ilyen gyorsan megszületett. "A szomszédságunkban dúló háború kontextusában

elengedhetetlen, hogy az európai védelmi ipar képes legyen a megfelelő mennyiségű tüzérségi lőszerkészlet folyamatos és biztonságos előállítására,

ami lehetővé teszi a polgárok védelmét. A jogszabály gyors elfogadása egyben a védelemipar leépítését jelentő baloldali-liberális védelempolitika teljes kudarcának beismerését jelenti" - fogalmazott.

Szükség van ezekre a kapacitásokra és az új szabályok a magyarországi lőszergyártás számára is segítséget jelenthetnek - tette hozzá Gyürk András.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodásra készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×