eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Facebook/Szalay-Bobrovniczky Kristóf

"Magyarországnak fontos szerepe van az elfogadott elrettentési és védelmi tervekben"

A honvédelmi miniszter szerint Magyarország álláspontja fedésben van a NATO álláspontjával.

A NATO újonnan elfogadott elrettentési és védelmi terveiben Magyarországnak fontos és megkerülhetetlen szerepe van - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Facebook-oldalára szerdán feltöltött videóban, miután véget ért a NATO vilniusi csúcsértekezlete, az állam- és kormányfők találkozója.

Emlékeztetett: Magyarország idén már a GDP 2 százalékát költi védelmi célokra, és a jövő évi költségvetésben is ilyen arányú forrást terveznek. Hazánk jól teljesít a NATO-tagországokkal közös missziókban is, mint a KFOR és a nemzetközi légtérvédelmi feladatok, de folytatja a megkezdett tervszerű haderőfejlesztést is. Felidézte: Magyarország részt vesz a NATO keleti szárnyának megerősítésében egy harccsoporttal, Székesfehérváron pedig többnemzeti hadosztály-parancsnokság működik.

"Szóba került a találkozón a védelemipar is, amely NATO-keretekben való fejlesztése a háború hatására is kiemelt jelentőségűvé vált. Magyarország e tekintetben is jól teljesít" - jegyezte meg.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta, hogy napirendre került az ukrajnai háború kérdése is.

"Magyarország álláspontja fedésben van a NATO álláspontjával, miszerint nem szállítunk halált okozó eszközöket, nem veszünk részt, nem sodródunk bele a háborúba és elkerüljük annak eszkalációját is" - mondta. Hozzátette: Ukrajna ez alkalommal nem kapott meghívást a NATO-ba, "hiszen sem a helyzet, sem pedig Ukrajna nem áll készen arra, hogy a NATO tagjává váljon". Magyarország kitart álláspontja mellett, hogy azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×