eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Donald Trump korábbi amerikai elnök (k) jogászainak társaságában a bírósági meghallgatása előtt a manhattani ügyészségen, New Yorkban 2023. április 4-én. Trump ellen Alvin Bragg manhattani kerületi ügyész vizsgálata nyomán március 30-án emeltek vádat a Stormy Daniel pornószínésznőnek törvénytelenül kifizetett és elszámolt hallgatási pénz fizetésének ügyében, valamint a költségvetési és kampányfinanszírozási törvények megsértése miatt. A következő évi elnökválasztáson indulni kívánó Trump ártatlannak vallja magát, az eljárást politikai indítékúnak minősítette. Ez az első alkalom az Egyesült Államok történetében, hogy egy volt elnök ellen büntetőeljárás indul.
Nyitókép: MTI/AP/Pool/AFP/Timothy A. Clary

Donald Trump stábja "időt kér"

Ügyvédei a szövetségi bíróság tárgyalásának meghatározatlan idejű elhalasztását kezdeményezték a volt elnök ellen minősített iratok birtoklása miatt indult büntetőeljárásban.

A floridai szövetségi bírósághoz hétfő este benyújtott kérelem az ügy "rendkívüliségére" hivatkozik, valamint arra, hogy a felkészülés az eljárásra nagy mennyiségű irat és videófelvétel áttekintését igényli, miközben Donald Trump vezeti a republikánus elnökjelölti versenyt. Az Egyesült Államok előző elnökének ügyvédei a beadványban kétségüket hangoztatták egy méltányos eljárást illetően, amennyiben a tárgyalást 2024 novembere, azaz az elnökválasztás előtt tartanák, és véleményük szerint az esküdtek kiválasztása is "kihívásokba" ütközik.

"A kormányzat kérése, hogy egy ilyen súlyú ügyben az első tárgyalást a vádemeléstől számított hat hónapon belül megtartsák, ésszerűtlen, és az igazságszolgáltatással való visszaélést eredményezne" - fogalmazott Chris Kine, Donald Trump ügyvédje, aki benyújtotta a bírósághoz az indítványt.

Az igazságügyi minisztériumhoz tartozó szövetségi ügyészek december 11-re javasolták az első bírósági tárgyalást a Donald Trump floridai Mar-a-Lago rezidenciáján talált minősített dokumentumok miatt indult bűntetőügyben.

Trump korábbi ügyvédei hétfőn egy másik beadványban azt is kérték, hogy a floridai bíró halassza el az ügyben a következő meghallgatást, amelyet eredetileg július 14-re, péntekre tűzött ki. Aileen Cannon bíró kedden közölte, hogy a kérésnek helyt adott, és július 18. keddre jelölte ki a bírósági meghallgatást Floridában.

Az ügyben Donald Trump mellett személyi asszisztensét, Walt Nautát is vád alá helyezték minősített iratoknak a szövetségi nyomozók előli rejtegetése miatt. A volt elnök és Nauta is ártatlannak mondja magát az ellene felhozott összesen 38 vádpontban.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×