eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Rendbontók tűzijátékokat lőnek ki rohamrendőrökre Párizs Nanterre nevű elővárosában 2023. június 29-re virradóan. Az erőszakossá fajult újabb tüntetésen amiatt romboltak és gyújtogattak, hogy június 27-én egy rendőr intézkedés közben lelőtt egy 17 éves fiatalt a városban. A hatóságok több tucat tüntetőt elvezettek. A fiatal életét kioltó rendőr ellen vizsgálat kezdődött.
Nyitókép: MTI/EPA/Yoan Valat

Betiltják a tűzijáték árusítását Franciaországban a zavargások miatt

Egy vasárnap kiadott rendeletében a francia kormány megtiltja a pirotechnikai cikkek használatát a francia nemzeti ünnepet jelentő július 14-i ünnepségeken.

Betiltották a francia nemzeti ünnep idejére a tűzijátékok árusítását, birtoklását és szállítását – írja a BBC News cikke alapján az Index.hu.

A drasztikus lépésre azért volt szükség, mert a múlt hónapban a rendőrség által meggyilkolt 17 éves fiú, Nahel. M halála után hatalmas lázongások törtek ki Franciaországban. A zavargások alatt többen is gyakran használtak támadóeszközként tűzijátékot.

A kormány úgy döntött, elővigyázatosságból betiltja a pirotechnikai eszközök személyes birtoklását július 14-én. Élisabeth Borne francia miniszterelnök úgy fogalmazott, a korlátozások mellett masszív biztonsági jelenlétet alkalmaznak a béke fenntartása és a francia polgárok védelme érdekében. A kormányfő aggodalmát is kifejezte a nemzeti ünnepnapot illetően és reméli, nem törnek ki újabb zavargások. Aggodalmának fő oka az, hogy

a közelmúltban csaknem 4000 embert vettek őrizetbe a tüntetésen részt vevők közül, akiknek majdnem fele kiskorú volt.

A franciák számára július 14-e amiatt fontos dátum, mert aznap Bastille ostromára emlékeznek, ami a francia forradalom kezdetét jelentette, több mint 200 évvel ezelőtt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×