eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A nyugdíjreform ellen tüntetők egyike egy felgyújtott szemetesedény mellett a nyugat-franciaországi Nantes-ban a francia szakszervezetek által meghirdetett egynapos országos sztrájk alatt, 2023. március 23-án. Emmanuel Macron elnök széles körű felháborodást váltott ki azzal, hogy parlamenti szavazás nélkül készül hatályba léptetni a nyugdíjkorhatár 62-ről 64 évre emelését előirányzó törvényt.
Nyitókép: MTI/AP/Jeremias Gonzalez

Már rendpárti szabadcsapatok segítenek a franciaországi zavargások megfékezésében

Önjelölt rendfenntartó, civil ruhás csoportok jelentek meg az utóbbi napokban több olyan franciaországi zavargás helyszínén is, ahol a hivatalos rendőri erők láthatóan nem tudták megfékezni az utcákon tomboló erőszakot.

A migráns hátterű csoportok erószakos utcai demonstrációit és a rendőrök tehetetlenségét egyaránt megelégelhették azok a szabadcsapatok, amelyek most több helyszínen is vadásznak az utcákon törvénysértő módon tiltakozókra - írja az origo.hu francia sajtóinformációkra hivatkozva. A lap szerint a legismertebb akcióikat Lorient városában hajtják végre, de Lyonban és Angers-ban is alakultak már ilyen önjelölt rendfenntartó csapatok.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy kik szervezik, illetve, hogy kikből is áll a rendpárti szabadcsapatok tagsága.

"Semmiféle milícia nem dolgozik a rendőrség mellett vagy helyett" – védekezett Fabrice Loher, Lorient polgármestere a Facebookon azzal kapcsolatban, hogy a hírek szerint péntek este

mintegy harminc, sportruházatba öltözött, csuklyás fiatal kérdőre vonta a gyújtogató migránsokat Lorient-ban.

Több videón is látható az, ahogy az egyik fegyvertelen, rendpárti civilruhás csoport megbilincseli az utcai zavargások egyes erőszakos részvevőit.

A Le Figaro által megkérdezett rendőrök kifejtették, hogy nem ismerték ezeket a spontán megjelenő „rendpárti erőket", akik a rendőrség segítségére keltek. Ráadásul „ez a segítségnyújtás egyáltalán nem illegális" – írja a francia napilap. A büntetőeljárási törvénykönyv 73. cikke ugyanis azt állapítja meg, hogy kirívó bűncselekmény vagy kirívó, szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény esetén bárki jogosult az elkövetőt elfogni és a legközelebbi rendőrnek átadni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×