eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Könnygázt vetnek be a rendőrök által lelőtt tinédzser halála miatt tüntetőkre Párizs Nanterre nevű elővárosában 2023. június 29-én. Két nappal korábban egy közúti ellenőrzést végző francia rendőr intézkedés közben lelőtt egy 17 éves fiatalt a városban. A fiatal életét kioltó rendőrt kihallgatása után előzetes letartóztatásba helyezték, mivel az ügyészség szerint a buszsávban autót vezető fiú igazoltatásakor nem volt jogos a fegyverhasználat.
Nyitókép: MTI/EPA/Yoan Valat

Súlyosan megsebesült egy francia polgármester családja - videó

Párizs egyik kerületének polgármesteréhez éjjel törtek be a zendülők.

A francia főváros L'Haÿ-les-Roses kerületének első embere, Vincent Jeanbrun nem volt otthon a támadás idején. A zavargások résztvevői egy autóval áttörték a kerítést majd felgyújtották a kocsit számolt be a BBC.

A házban a polgármester felesége és két gyermeke aludt, akik a robajra ébredtek fel. Amikor menekülni próbáltak a támadók tűzijáték rakétákat lőttek rájuk és megsebesítették őket.

Jeanbrun polgármester gyilkossági kísérletnek és gyáva tettnek minősítette a történteket.

Közben a francia rendőrség már több mint hétszáz zendülőt vett őrizetbe, akik az elmúlt napokban összecsaptak a karhatalommal, illetve üzleteket fosztottak ki és gyújtogattak. A zavargások azután kezdődtek, hogy Párizs egyik elővárásában egy rendőr agyonlőtt egy szabálytalankodó, 17 éves autóst. Az ügyészség szerint nem volt jogos a fegyverhasználat és ezért már előzetes letartóztatásba is vették a lövöldöző rendőrt.

Ennek ellenére a meggyilkolt fiatal temetése erőszakos tömegdemonstrációvá fajult, amely szinte egész Franciaországra átterjedt. Sőt, két napja már a belga fővárosban tiltakozások voltak, amelynek résztvevői ugyancsak összeverekedtek a rendőrökkel és autókat gyújtottak fel.

Ugyanakkor a BBC helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy a zendülés mintha lassan kezdene kifulladni. Egyre kevesebb helyről érkeznek jelentések összecsapásokról. Legutóbb Marseille-ben, Nizza-ban és Strasbourgban voltak zavargások, Brestben pedig a tüntetők felgyújtottak egy autókereskedést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×