eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
William Burns, a Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA igazgatója a szenátus hírszerző bizottsága előtti meghallgatásán az amerikai törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban 2021. április 14-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Graeme Jennings

Titkos látogatást tett Kijevben a CIA-főnök

A CIA igazgatója, William Burns a közelmúltban Ukrajnába utazott, és találkozott a hírszerzés munkatársaival és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel – erősítette meg egy amerikai tisztviselő az AFP-nek pénteken.

A látogatás pontos időpontja nem ismert, csak annyit lehet tudni, hogy az ukrán ellentámadás elindítása környékén járhatott az amerikai hírszerző ügynökség vezetője az országban. Elsőként a Washington Post számolt be róla, a lap információi szerint Burns júniusban járt Ukrajnában.

A lap szerint a találkozón az ukrán tisztviselők megosztották az oroszok által megszállt területek visszaszerzésére és a tűzszüneti tárgyalások idei megkezdésére vonatkozó terveket is.

Az AFP-nek nyilatkozó tisztviselő szerint Ukrajnában Burns megerősítette, hogy „az Egyesült Államok elkötelezett a hírszerzési információk megosztása mellett, hogy segítse Ukrajnát az orosz agresszió elleni védekezésben”. A tisztviselő elmondása szerint Burns Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér június 24-i lázadása előtt járt az országban, így arról nem esett szó a találkozón.

A tisztviselő szerint a CIA vezetője már többször járt az országan a háború kitörése óta, de látogatásairól hivatalosan nem számoltak be – írja a Telex a The Guardianra hivatkozva.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×