eur:
389.12
usd:
363.64
bux:
68262.83
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A római Colosseum újonnan helyreállított alagsorát bemutató sajtóbejárás egyik résztvevője megnézi a föld alatti építményeket 2021. június 25-én. Az ókori műemlék felújításának második szakaszában végzett két és fél évig tartó munkálatok eredeményeképpen látogathatókká váltak a küzdőtér alatti termek és folyosók, ahol a gladiátorok és vadállatok egykor a harcukra készültek.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Riccardo Antimiani

Megtalálta a rendőrség a turistát, akire annyira felbőszültek az olaszok

Az olasz hatóságok szerint sikerült azonosítani a turistát, aki az Ivan+Haley 23 feliratot karcolta az amfiteátrum falába.

A fiatal férfi tettét egy másik turista által készített videó leplezte le: ezen látható, ahogyan a kétezer éves épületbe karcolja a neveket, majd amikor észreveszi, hogy rögzítették tettét, a kamerába mosolyog - írja a CNN.

Gennaro Sangiuliano kulturális miniszter csütörtökön a Twitteren hozta nyilvánosságra, hogy a katonai rendőrség "azonosította azt a személyt, aki feltehetően felelős a Colosseumnál elkövetett civilizálatlan és abszurd cselekedetért".

"Ez olyan tett, amely világszerte mindenkit megbotránkoztatott, aki értékeli a régészetet, a műemlékeket és a történelmet" - tette hozzá. Az angol férfi keresztneve Ivan, míg barátnőjét Hailey-nek hívhatják, közölte.

Egy másik Twitter-bejegyzésben arról is írt, hogy bíróságra viszik az ügyet.

"Remélem, hogy az igazságszolgáltatás a törvényt szigorúan alkalmazva járja majd útját" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a tárgyaláson a kulturális minisztérium felperesként lesz érdekelt.

A gyanúsított, aki valószínűleg már Angliában tartózkodik, 15 ezer eurós büntetésre vagy akár öt év börtönre számíthat.

A férfit hagyományos nyomozás és fényképek összehasonlítása segítségével sikerült azonosítani, de mindaddig ártatlannak tekintik, amíg a bizonyítási eljárás le nem zajlott.

Sangiuliano arról is írt, hogy

jelenleg egy olyan kormányzati törvényjavaslatot tárgyal a parlament, amely a vandálokat személyes vagyonuk erejéig teszi felelősségre vonhatóvá hasonló cselekedetek esetében.

Róma történelmi emlékei évek óta esnek áldozatául hasonló tetteknek. 2020-ban egy ír turistát jelentettek fel a rendőrségen, mert állítólag a monogramját véste a falba. Tavaly augusztusban egy amerikai házaspárt kaptak rajta, amint a Colosseum mellett álló 2000 éves emlékműbe, Augustus boltívébe vésik a monogramjukat.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Az amerikai munkaerőpiac továbbra is szoros maradt a múlt héten, a munkanélküli segélyek iránti új kérelmek száma változatlanul alacsony. A Munkaügyi Minisztérium csütörtöki jelentése szerint az április 27-én véget ért héten a szezonálisan kiigazított első kérelmek száma 208 ezer volt, ami megegyezik az előző heti adattal. Ez alacsonyabb, mint amit a Reuters által megkérdezett közgazdászok vártak, akik 212 000 kérelemmel számoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×