eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Unsplash.com

Gát Ákos Bence: az Európai Unió intézményeinek is meg kellene felelniük a jogállamisági feltételeknek

A tagállamok ellenőrzése miatt feledésbe merült az, hogy a jogállamiság feltételeinek az uniós intézményeknek is meg kellene felelniük – állítja a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének kutatója.

Az uniós intézmények feletti jogállamisági ellenőrzés visszavezetését kezdeményezi az Európai Unió Tanácsának soros elnökeként Magyarország 2024 második felében – jelentette be korábban Varga Judit igazságügyi miniszter.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének kutatója szerint a tagállamok ellenőrzése miatt feledésbe merült az, hogy a jogállamiság feltételeinek az uniós intézményeknek is meg kellene felelniük. Gát Ákos Bence éppen ezért nagyon fontosnak tartja a magyar elnökség kezdeményezését.

"2010 óta az Európai Unió sokkal többet foglalkozik azzal, hogy a tagállamokban hogyan érvényesül a jogállamiság, mint azzal, hogy a saját intézményeiben mi a helyzet ezen a téren" – mondta el az InfoRádióban Gát Ákos Bence. A kutató szerint a magyar kormány azzal, hogy szeretne az unió intézményeit ellenőrző jogállamisági mechanizmust életre hívni, visszatér oda, ahol 10-12 évvel ezelőtt ez a vita félbeszakadt.

"Az uniós intézmények, köztük az Európai Parlament folyamatosan arra törekszik, hogy bővítse a hatásköreit az alapszerződésekben lefektetett hatáskör megosztási szabályok ellenére is. Erről viszont tudni kell, hogy ez egy jogellenes törekvés" – mondta a szakértő.

Azt egyelőre nem lehet megmondani, hogy a tagállamok támogatni fogják e a magyar kezdeményezést, de arra mindenképpen jó esélyt lát Gát Ákos Bence, hogy a vita napirendre kerüljön és érdemben folytassanak erről tárgyalásokat. A kutató szerint az unió intézményeinek működési jogszerűsége kapcsán nem az elvi lehetőségek megvitatása a lényeges, hanem az, hogy milyen valódi, kemény vagy puha eljárásokkal, intézkedésekkel lehet azokat a hétköznapi, valóságos életben megvalósítani.

"Az uniós döntéshozatali folyamat közismerten lassú. Egyhamar tehát nem lesz előrelépés az uniós intézmények jogállami működésének ellenőrzésében, ennek ellenére az uniós jogállamisági mechanizmusnak az uniós intézményekre való kiterjesztésével Magyarország egy nagyon fontos kezdeményezést tűzne napirendre 2024 második felében" – vélekedett Gát Ákos Bence, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének kutatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×