eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nyitókép: Pixabay

Keserű sör: az infláció betört a müncheni Oktoberfestre is

Noha még június sem ért véget, a németeket már most a világhírű müncheni sörfesztivál, az Oktoberfest is foglalkoztatja. Különös tekintettel arra az információra, amely szerint kedvenc italuk, a sör ára az infláció következtében akár csaknem tizenöt euróra, azaz mintegy 5600 forintra emelkedhet.

A müncheni Oktoberfest, amit a németek a helyszín után „Wiesn”-nek is neveznek, a világ egyik legnagyobb népünnepélye. 1810 óta szinte évről évre több millió ember látogatja a Theresienwiesén (Terézia-rét) tartott eseményt. Erre az alkalomra a müncheni sörfőzdék különleges sört főznek (Wiesnbier), amely nagyobb alkoholtartalmú a szokásosnál.

Nevével ellentétben a fesztivál kisebb része esik októberre, erre utal, hogy az idei is szeptember 16-tól október 3-ig tart. Az pedig szinte egyáltalán nem meglepő, hogy a fesztivál már nem csupán a németeké, hanem sokan érkeznek a világ minden tájáról. A hagyományokhoz tartozik az is, hogy első hordót a tartomány miniszterelnöke vagy München polgármestere csapolja, de egyes esetekben mindketten csapos szerepet vállalnak.

A Der Spiegel által ismertetett helyi hivatalos adatok szerint a sörsátrakban szeptember második felétől

az egyliteres korsóban a sört 12,60 és 14,50 euró között mérik.

Eszerint a látogatóknak átlagosan 6,12 százalékkal kell többet fizetniük a sör literjéért, mint tavaly. Egy évvel ezelőtt a legdrágább sör korsónkénti ára kevéssel haladta meg a 13 eurót. A vendéglátók az áremelkedést a magas energiaköltségekkel és az inflációval indokolják. A sörfőzés – mint érvelnek – nagyon energiaigényes, az árra ugyanakkor a megnövekedett személyi, illetve egyéb jellegű költségek növekedése is hatással van. Többet kell fizetni egyebek között a konyhai alkalmazottaknak, a biztonsági szolgálatok embereinek, illetve a sátrakban tevékenykedőknek.

A felvásárlási árak meredek emelkedése ugyanakkor az ételek árainak növekedésén is érezhető lesz. Ennek súlyát közvetve jelzi, hogy a koronavírus-járvány előtt, 2019-ben a vendégek összesen csaknem 435 ezer csirkét, csaknem 66 400 csülök sertéshúst, 125 ökröt és 30 borjút fogyasztottak. Mindezt pedig akkor mintegy 7 millió liter sörrel "öblítették le".

A rendezők az árak emelkedés ellenére azt valószínűsítik, hogy a látogatók száma jócskán meghaladja majd a hatmilliót.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×