eur:
389.6
usd:
364.18
bux:
68150.15
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A tomboló szélvihar miatt víz árasztja el a hamburgi halpiacot 2022. február 17-én. Közlekedési és áramszolgáltatási fennakadásokat okozott, és legkevesebb két halálos áldozatot szedett Németországban az Ylenia nevű viharfront, amely óránkénti 120-140 kilométeres sebességű széllökésekkel és heves esőzéssel csapott le az ország északi részére előző éjjel.
Nyitókép: MTI/AP/DPA/Daniel Bockwoldt

Lecsapott az itéletidő Németországra, de máris itt az újabb riasztás

Elárasztott utcák és pincék, kidőlt fák, megrongálódott autók és teljesen lezárt vasúti sínpályák. Ez az elmúlt huszonnégy óra katasztrofális időjárásának távolról sem végleges mérlege Németországban. Az előrejelzések szerint a helyzet nem enyhül.

A Lambert nevű vihar könyörtelenül pusztítást végzett, de az első jelentések szerint emberéletet nem követelt. A ZDF közszolgálati televízió beszámolója szerint a tűzoltók az elmúlt huszonnégy órában több ezer mentési "hadműveletet" hajtottak végre. Számos helyen embereket kellett kiszabadítani az elárasztott utcákban rekedt járművekből. Ugyancsak a tűzoltóknak adott munkát az elárasztott pincék kiszivattyúzása.

A vihar következtében kidőlt fák arra haladó vagy épp parkoló autókra omlottak rá, súlyosan megrongálva azokat.

A német meteorológiai szolgálat (DWD) péntekre is újabb, részben több órán át tartó esőzésre, illetve jégesőre figyelmeztetett.

Az előrejelzés szerint mindenekelőtt Északnyugat-Németország, továbbá Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartomány veszélyeztetett, de elszigetelt zivatar várható az ország keleti és délkeleti részén is, heves esővel, jégesővel, és viharos erejű széllel.

A beszámolók szerint a vihar több helyütt megbénította vagy lassította a vasúti közlekedést. A Berlin és Hamburg közötti vasúti pálya még péntek délelőtt is zárva volt. Hasonló lezárások voltak Alsó-Szászországban, Észak-Rajna-Vesztfáliában és Hessenben is, az ítéletidő miatt járatokat töröltek.

A lakosságot felszólították arra, hogy a péntekre tervezett utazásokat lehetőség szerint halasszák későbbre. Több tartományban számos tervezett szabadtéri rendelvényt lemondtak

A meteorológiai hatóságok figyelmeztették az embereket arra is, hogy a felhőszakadások esetén mire ügyeljenek, illetve mi az, amit semmiképp ne tegyenek.

A meteorológusok akkor beszélnek heves esőzésről, ha óránként több mint 25 milliméter vagy hat óra alatt több mint 35 milliméter csapadék hullik. Ennek egyik következménye az utcák, illetve a pincék elöntés, mivel az esővíz nem tud megfelelően elfolyni. A kölni központ arra hívta fel a figyelmet, hogy az emberéletet mindenképp előnyben kell részesíteni az anyagi javak mentésével szemben. Ezzel függ össze hogy elsőként a gyermekeket és a segítségre szorulókat kell biztonságba, azaz a veszélyeztetett területen kívülre helyezni.

Az embereket felszólították arra, hogy semmilyen körülmények között ne lépjenek be olyan helyiségekbe, ahová a víz már bejutott, különösen a pincékbe, valamint a mélygarázsokba. A magas víznyomás miatt ugyanis sokszor már nem lehet kinyitni az ablakokat, ami életveszélyes "csapdát" jelenthet. Ugyancsak figyelmeztettek arra, hogy nem szabad belépni az elöntött pincékbe, fennáll ugyanis az áramütés veszély. Szakértők szerint ez a gyakori, de helytelen magatartás az egyik fő oka a baleseteknek.

Az autósokat arra figyelmeztették, hogy ne hajtsanak a folyókhoz, illetve az elárasztott területekhez. Az "árvízi turizmussal" ugyanis nem csak saját biztonságokat fenyegetik, de akadályozzák az illetékes szervek, a mentők, illetve a tűzoltók munkáját. Rámutattak arra is, hogy a heves esőzések, illetve áradások után ellenőrizni kell a lakóházakat. Végezetól pedig arra intettek, hogy ne fogyasszanak zöldséget, illetve gyümölcslét az elárasztott területekről.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×