eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a Grodno melletti, a lengyel és a litván határól néhány kilométerre fekvő katonai gyakorlótéren 2020. augusztus 22-én. Az augusztus 9-i elnökválasztás óta mindennaposak a tüntetések Fehéroroszországban, mert a tiltakozók szerint Lukasenka csalással győzött.
Nyitókép: MTI/EPA/Belta pool/Andrej Sztaszevics

Komoly katonai mozgolódásban a fehéroroszok

Fehéroroszország szerdán közölte, hogy megkezdődött az éves tíznapos mozgósítási gyakorlat.

A minszki védelmi tárca tájékoztatása szerint a gyakorlat célja, hogy felmérjék az állami intézmények felkészültségének fokát a tartalékosok mozgósítására.Fehéroroszországban minden felnőtt férfit katonai szolgálatra köteleznek, aminek elvégzését követően tartalékos állományba kerülnek.

Minszk tavaly lehetővé tette Oroszország számára, hogy felvonulási területként használja Fehéroroszországot az Ukrajna elleni támadásához. A két szövetséges állam azóta is rendszeresen tart közös hadgyakorlatokat. Minszk engedélyezi az orosz erőknek, hogy bázisait kiképzésre használják. Júniusban orosz taktikai nukleáris rakétákat telepítettek Fehéroroszországba, amit Vlagyimir Putyin orosz elnök figyelmeztetésnek szánt a Nyugatnak.

A fehérorosz erők nem léptek be közvetlenül a háborúba Oroszország oldalán, de Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kijelentette, hogy ez megtörténne, ha országát ukrán támadás, „teljes körű agresszió” érné.

Ukrajnának fedeznie kell magát egy esetleges újabb orosz támadás ellen északról, Fehéroroszország irányából, miközben az ország déli és keleti részén új ellentámadást folytat az orosz erők ellen.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×