eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a Grodno melletti, a lengyel és a litván határól néhány kilométerre fekvő katonai gyakorlótéren 2020. augusztus 22-én. Az augusztus 9-i elnökválasztás óta mindennaposak a tüntetések Fehéroroszországban, mert a tiltakozók szerint Lukasenka csalással győzött.
Nyitókép: MTI/EPA/Belta pool/Andrej Sztaszevics

Komoly katonai mozgolódásban a fehéroroszok

Fehéroroszország szerdán közölte, hogy megkezdődött az éves tíznapos mozgósítási gyakorlat.

A minszki védelmi tárca tájékoztatása szerint a gyakorlat célja, hogy felmérjék az állami intézmények felkészültségének fokát a tartalékosok mozgósítására.Fehéroroszországban minden felnőtt férfit katonai szolgálatra köteleznek, aminek elvégzését követően tartalékos állományba kerülnek.

Minszk tavaly lehetővé tette Oroszország számára, hogy felvonulási területként használja Fehéroroszországot az Ukrajna elleni támadásához. A két szövetséges állam azóta is rendszeresen tart közös hadgyakorlatokat. Minszk engedélyezi az orosz erőknek, hogy bázisait kiképzésre használják. Júniusban orosz taktikai nukleáris rakétákat telepítettek Fehéroroszországba, amit Vlagyimir Putyin orosz elnök figyelmeztetésnek szánt a Nyugatnak.

A fehérorosz erők nem léptek be közvetlenül a háborúba Oroszország oldalán, de Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kijelentette, hogy ez megtörténne, ha országát ukrán támadás, „teljes körű agresszió” érné.

Ukrajnának fedeznie kell magát egy esetleges újabb orosz támadás ellen északról, Fehéroroszország irányából, miközben az ország déli és keleti részén új ellentámadást folytat az orosz erők ellen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Felemás hangulatban telt a kereskedés reggel Ázsiában, de az európai tőzsdéken már látszik némi hangulatjavulás a hét korábbi részében látott eséshez képest. Megérkeztek ma a havi amerikai PCE-adatok, amelyek a várakozásoknak megfelelően az infláció további lassulását mutatták, ám mivel a tegnap megjelent második negyedéves adat már magában foglalta a júniust is, így nagy meglepetése nem lehetett számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×