eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Mistral légvédelmi rakétarendszer. Forrás: Twitter/Terror Alarm
Nyitókép: Forrás: Twitter/Terror Alarm

Csiki-Varga Tamás: az európai hadiipart erősíti a közös rakétabeszerzés

Ha több ország vásárol ugyanabból a fegyverből, akkor az árat is lejjebb lehet szorítani – mondta a most bejelentett Mistral-beszerzésről a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa.

Csiki Varga Tamás szerint a Mistral légvédelmi rakétarendszer egy kiforrott, bevált hadieszköz, amely már hosszabb ideje a Magyar Honvédség fegyverzetében is megtalálható. A most szóban forgó változat a legújabb fejlesztések eredménye és valószínűleg ezeket a rakétákat már távirányítással be lehet majd vetni.

Mint mondta: a haderőfejlesztés egyik legfontosabb szempontja az, hogy olyan fegyverei legyenek a honvédségnek, amelyek hosszabb időn keresztül korszerűnek számítanak majd. A rakétákat gyártó MBDA és a német Rheinmetall közös fejlesztésében a Mistral-rendszert többféle harcjárműre is lehet telepíteni. Így nemcsak a Lynx lánctalpasok, hanem akár a Gidran páncélautók is hordozhatnák.

A közös beszerzésről szólva a szakértő azt emelte ki, hogy ezzel nemcsak alacsonyabb árat lehet kialkudni, hanem az Európai Védelmi Alapból (European Defence Fund – EDF) még támogatáshoz is juthatnak a vásárló országok. Ugyanakkor később meg lehet osztani az alkalmazás terén szerzett tapasztalatokat, illetve

közös kiképzési programokat is tudnak szervezni az azonos fegyvereket használó hadseregek.

Azt is elmondta: az európai stratégiai függetlenség szempontjából ugyancsak fontos, hogy egy francia cég termékét vásárolja meg az öt állam. A védelmi szakértő emlékeztetett rá: a komoly hadiiparral rendelkező uniós országok már egy ideje azt sürgetik, hogy a tagállamok inkább európai fegyvereket vásároljanak. Ezzel egyrészt erősítik az EU gazdaságát, másrészt fokozzák az unió védelmi függetlenségét.

Csiki-Varga Tamás szerint bár vannak olyan uniós államok, amelyek a jó politikai kapcsolatok miatt inkább az amerikai beszerzéseket részesítik előnyben, ám egyre nagyobb azoknak az államoknak a száma, amelyek szívesebben vásárolják a francia, a német vagy éppen az olasz hadiipar termékeit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 15:40
×
×
×
×