eur:
389.64
usd:
364.69
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Túlélők alszanak a görögországi Kalamata kikötőjének egyik raktárában 2023. június 14-én, miután egy Líbiából Olaszországba igyekvő, több tucat illegális bevándorlót szállító halászhajó elsüllyedt a görög partok előtt. A hatóságok szerint legalább 78 ember életét vesztette, tucatnyian eltűntek, 104-et sikerült kimenteni.
Nyitókép: MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz

Inog a görög parti őrség állítása az elsüllyedt migránshajó ügyében

A BBC szerint a hajókövetés kétségbe vonja a görög hatóságok beszámolóját.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, a Görögország délnyugati partjától, a Peloponnészosz-félszigettől 92 kilométerre múlt szerdán elsüllyedt egy migránsokkal teli hajó. A görög hatóságok feltételezése szerint a szerencsétlenségnek több mint 500 halálos áldozata van. A tragikus eset miatt két tűz között találta magát a görög parti őrség: azért is bírálják, mert hagyta továbbhaladni az aktivisták szerint a hajózásra alkalmatlan és túlzsúfolt járművet, és azért is, mert megpróbált segíteni. Erről bővebben itt olvashat.

A BBC most azt írja, hogy olyan információkra tett szert, amelyek megkérdőjelezik a görög parti őrség beszámolóját a szerdai szerencsétlenségről: a környéken lévő többi hajó mozgásának elemzése ugyanis arra utal, hogy hogy a túlzsúfolt halászhajó legalább hét óráig nem mozgott, mielőtt felborult. A görög parti őrség – mely nem kívánta érdemben kommentálni a brit közszolgálati műsorszolgáltató értesülését – viszont továbbra is azt állítja, hogy a tragédia órájában a hajó Olaszország felé tartott, és nem volt szükség mentésre – teszik hozzá.

Közben az ENSZ is vizsgálatot indított, hogy megvalósult-e a teljes körű mentési kísérlet Görögország részéről. A görög tisztviselők azt állítják, hogy a fedélzeten tartózkodók nem kívántak segítséget kérni, és csak közvetlenül a hajó elsüllyedése előtt voltak veszélyben – olvasható. A Marine Traffic (hajókat nyomon követő weboldal) adatai viszont arról árulkodnak, hogy a migránshajónak mégis lehettek navigációs problémái – teszi hozzá a BBC, részletezve egyéb furcsaságokat is.

Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

"Egyre kevesebben árulják el..."
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Úgy ajánlásokat fogalmazott meg az Európai Bizottság az adórendszerek teljes átalakítására. A javaslatok többek között magukban foglalják a rendszeres ingatlanadók bevezetését vagy a már meglévők növelését és a munkaadói terhek csökkentését, különösen az alacsony jövedelemű adófizetők esetében. Az ajánlások célja a zöld átmenet elősegítése, a Covid19-világjárvány gazdasági hatásainak enyhítése, a gazdasági felépülés fenntartása, valamint a magas energiaárak hatásainak kezelése volt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×