eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nyitókép: Wikipédia/jetphotos.com/Pedro Aragao

Szigorú súlykorlátozás a kínai Hainan Airlines légiutas-kísérőinél

Ha súlyuk 10 százalékkal meghaladja az optimálisnak tartott értéket, nem dolgozhatnak tovább.

Aki túlságosan nagy súlyt szedne fel magára a társaság szerint, az addig nem repülhet, amíg le nem adja a felesleget – írja a CNBC. A júniusban bemutatott iránymutatás tartalmaz egy képletet a magassághoz arányosított maximális súly. A legnagyobb kínai légitársaság azt is hangsúlyozta: a légiutas-kísérők megjelenése része a cég imázsának.

Az intézkedés az interneten nagy felháborodást váltott ki, jogszerűségével kapcsolatosan pedig kérdések merültek fel. Liu Tao, a kínai Dalianban élő ügyvéd, akinek több mint tízéves tapasztalata van munkajogi viták terén, úgy fogalmazott, az intézkedés "nagyon helytelen és törvénytelen", foglalkoztatási diszkriminációnak minősülhet.

Liu szerint Kínában korábban volt ugyan olyan jogszabály, amely lehetővé tette a légiutas-kísérőkre vonatkozó súlynormákat, de ezt 2001-ben eltörölték.

"Ez az előírás csak akkor lenne legitimálható, ha a Hainan Airlines minden alkalmazott előzetes beleegyezését kérné írásban" – mondta.

A Hainan Airlines nem válaszolt a témában nekik küldött megkeresésekre.

Rachel Liu, egy másik kínai légitársaság stewardesse azt mondta, saját munkahelyén is találkozott már hasonló elvárásokkal.

"Szinte minden légitársaság a vékony női légiutas-kísérőket részesítené előnyben, a túlsúlyos női jelentkezők biztosan nem felelnek meg az interjúkon"

– mondta el, hozzátéve, hogy a nagyon vékony stewardessek nem elég erősek ahhoz, hogy segítsenek az utasoknak csomagjaik elpakolásában.

Liu Tao szerint a légiutas-kísérők jogi úton is kezdeményezhetnek eljárást, ha velük szemben alkalmazzák a szabályt hízásuk után.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 15:40
×
×
×
×