eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Vlagyimir Putyin orosz elnököt (b) fogadja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő a kétoldalú megbeszélésük előtt Minszkben 2022. december 19-én, amikor orosz katonai egységek gyakorlatoznak Fehéroroszországban.
Nyitókép: MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Konsztantyin Zavrazsin

Fehéroroszország "be is vetné" a Putyin által odaküldött atomfegyvereket

Az orosz elnök korábban azt mondta, megtartja az ellenőrzés jogát, azonban Aljakszandr Lukasenka most nyugtalanító információt közölt.

Az NBCNews arról tudósít, hogy Fehéroroszország megerősítette a területére érkező orosz nukleáris fegyverek létét, de ennél sokkal több is történt: az elnök Aljakszandr Lukasenka közlése szerint "nem haboznának bevetni" a fegyvereket, ha agressziót kell "visszaszorítani".

Ismert, Moszkva rövid hatótávolságú nukleáris fegyverzetet telepített észak-nyugati szomszédja területére, "figyelmeztetendő" a Nyugatot, amely fokozza Ukrajna katonai támogatását.

Lukasenka elnök bejelentése ugyanakkor ellentmond Vlagyimir Putyin orosz elnök korábbi közlésének, mely szerint az ellenőrzést Moszkva megtartja magának a Fehéroroszországba telepített fegyverek fölött.

Az orosz tisztviselők nem is kommentálták azonnal Lukasenka kijelentését.

Lukasenka a tudósítás szerint úgy vélekedik, hogy senki sem szeretne olyan ország ellen harcolni, amelynek atomfegyverei vannak.

A fegyvertelepítés július elejére zárul le.

A taktikai nukleáris fegyverek célja az ellenséges csapatok és fegyverek elpusztítása a csatatéren.

Ukrajnával és Kazahsztánnal együtt Fehéroroszország adott otthont a szovjet nukleáris arzenál jelentős részének, amikor még a Szovjetunió része volt. Ezeket a fegyvereket az 1991-es szovjet összeomlás után, az Egyesült Államok által támogatott megállapodás alapján visszavonták.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×