eur:
389.01
usd:
359.45
bux:
66263.18
2024. február 25. vasárnap Mátyás
Vlagyimir Putyin orosz elnököt (b) fogadja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő a kétoldalú megbeszélésük előtt Minszkben 2022. december 19-én, amikor orosz katonai egységek gyakorlatoznak Fehéroroszországban.
Nyitókép: MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Konsztantyin Zavrazsin

Fehéroroszország "be is vetné" a Putyin által odaküldött atomfegyvereket

Az orosz elnök korábban azt mondta, megtartja az ellenőrzés jogát, azonban Aljakszandr Lukasenka most nyugtalanító információt közölt.

Az NBCNews arról tudósít, hogy Fehéroroszország megerősítette a területére érkező orosz nukleáris fegyverek létét, de ennél sokkal több is történt: az elnök Aljakszandr Lukasenka közlése szerint "nem haboznának bevetni" a fegyvereket, ha agressziót kell "visszaszorítani".

Ismert, Moszkva rövid hatótávolságú nukleáris fegyverzetet telepített észak-nyugati szomszédja területére, "figyelmeztetendő" a Nyugatot, amely fokozza Ukrajna katonai támogatását.

Lukasenka elnök bejelentése ugyanakkor ellentmond Vlagyimir Putyin orosz elnök korábbi közlésének, mely szerint az ellenőrzést Moszkva megtartja magának a Fehéroroszországba telepített fegyverek fölött.

Az orosz tisztviselők nem is kommentálták azonnal Lukasenka kijelentését.

Lukasenka a tudósítás szerint úgy vélekedik, hogy senki sem szeretne olyan ország ellen harcolni, amelynek atomfegyverei vannak.

A fegyvertelepítés július elejére zárul le.

A taktikai nukleáris fegyverek célja az ellenséges csapatok és fegyverek elpusztítása a csatatéren.

Ukrajnával és Kazahsztánnal együtt Fehéroroszország adott otthont a szovjet nukleáris arzenál jelentős részének, amikor még a Szovjetunió része volt. Ezeket a fegyvereket az 1991-es szovjet összeomlás után, az Egyesült Államok által támogatott megállapodás alapján visszavonták.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
Mekkora lakáshitelt vehetek fel, ha átlagkereső vagyok? - Kiszámoltuk, szívderítő számok jöttek ki

Mekkora lakáshitelt vehetek fel, ha átlagkereső vagyok? - Kiszámoltuk, szívderítő számok jöttek ki

Átlagkeresettel akár 29 millió, medián keresettel akár 22 millió forint összegű lakáshitelt lehet felvenni Magyarországon húsz évre – mutatják a Portfolio számításai. A nominálbérek 16% feletti emelkedésének és a hitelkamatok 3 százalékpont körüli csökkenésének köszönhetően egy év alatt több mint 9, illetve 6 millió forinttal nőtt a lakáshitelfelvevők mozgástere. A lakásvásárlás és a hitelfelvétel iránt érdeklődőket várjuk március 5-ei, kedd esti online klubunkon, amelyen ingatlan- és hitelpiaci szakértők adnak választ az aktuális kérdésekre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. február 25. 08:29
×
×
×
×