eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Jakov Milatovic, az Európa most! nevű mozgalom jelöltje (k) támogatói körében ünnepel a montenegrói elnökválasztás második fordulójának estéjén Podgoricában 2023. április 2-án. Az előzetes eredmények szerint Milatovic a szavazatok 60,1 százalékát szerezte meg, míg Milo Djukanovic hivatalban lévő köztársasági elnökre a szavazók 39,9 százaléka voksolt.
Nyitókép: MTI/EPA/Boris Pejovic

Németh Ferenc: az Európa Most! nyert Montenegróban, és komolyan is gondolja

A centrista Európa Most! mozgalom szerezte a legtöbb szavazatot a montenegrói előre hozott parlamenti választáson az előzetes kutatási eredmények szerint. A Magyar Külügyi Intézet kutatója szerint a párt az európai értékek felé és a Szerbiával való jobb kapcsolat ápolására törekszik.

Montenegróban a tavaly alapított centrista Európa Most! mozgalom szerezte a legtöbb voksot az előre hozott parlamenti választáson. A baloldali centrista párt az európai, nyugati értékek mellett kíván kiállni.

A párt két prominens listavezető tagja 2020-ban, az akkori kormányban gazdasági portfóliókat vezetett. "Akkor már látszott, hogy ők nagyon erős gazdasági fókuszú politizálást szeretnének meghonosítani Montenegróban" – mondta az InfoRádióban Németh Ferenc, a Magyar Külügyi Intézet kutatója.

Az előző kormányban a két politikus elfogadtatta az állampolgárok életszínvonalát jelentősen megnövelő gazdasági csomagot, és valószínűleg az állampolgárok emlékeznek erre a "jó cselekedetre", arra, hogy a reálbéreket, illetve a minimálbért emelték. A két politikust "megjutalmazták" az elnökválasztáson és a mostani előre hozott parlamenti választásokon. (A csaknem 30 évet elnöki pozícióban eltöltő Milo Djukanovicot sikerült a párt egyik képviselőjének legyőznie áprilisban.)

Most a második helyre szorult vissza a Szocialisták Demokratikus Pártja, amely 2020-ig folyamatosan a kormánykoalíció tagja volt.

Németh Ferenc szerint nehéz kérdés, hogy kik jöhetnek szóba a kabinet megalakításakor, ugyanis a párt a várttól jelentősen elmaradva, 24 mandátumot szerzett. Az első megnyilatkozások alapján úgy tűnik, nem szeretnének koalícióra lépni a Szocialisták Demokratikus Pártjával, illetve nagy fenntartásaik vannak a Demokratikus Montenegró és az Egyesült Reform Akció (URA) mozgalommal kapcsolatban is. Ugyan utóbbi lenne politikai beállítottságban a legközelebb az Európa Most! mozgalomhoz, a választási kampányban a listavezető Dritan Abazovic "negatív kampányt folytatott" a mozgalom politikusai ellen, nincs elég bizalom a koalíciós tárgyalásokhoz.

A szakértő megjegyezte: nagyon sok lehetősége van még az Európa Most! pártnak arra, hogy koalíciós partnereket találjon, azt sem tartja kizártnak, hogy végül az URA-val kezdik el a koalíciós tárgyalásokat.

Változások, amiket az új párt hozhat

Az Európa Most! deklaráltan célja Montenegró európai uniós tagsága. 2027-2028 tájékán szeretne arra a szintre eljutni, hogy a teljes jogú tagságot elnyerjék. "Nyilván nagyon sok feladat vár a leendő kormánypártra e szempontból: a korrupció, a szervezett bűnözés visszaszorítása, az elsők között maga jogállamiság helyzetének a megerősítése is, hiszen ezek a kritériumok az Európai Unió számára is alapvető fontosságúak" – jelentette ki Németh Ferenc.

A fő kérdés, hogy milyen lesz a kapcsolat Szerbiával, Montenegró legnagyobb szomszédjával. "Valószínűleg az Európa Most! sokkal kiegyensúlyozottabb, konfliktusoktól mentesebb kapcsolatra kíván majd törekedni Szerbiával, ami a regionális együttműködés, illetve általában a regionális kapcsolatok szempontjából pozitív fejleményként értékelhető" – mondta a Magyar Külügyi Intézet kutatója.

A Balkánon zajló egyéb folyamatokról az alábbi beszégetésben hallhat részleteket:

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×