eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Az iráni legfőbb vezető hivatalának felvételén Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője beszédet mond, miután elültetett egy facsemetét az úgynevezett nemzeti faültetési nap alkalmából a teheráni hivatalának kertjében 2023. március 6-án. Hamenei megbocsáthatatlan bűntettnek nevezte az iráni diáklányok ellen elkövetett mérgezéses támadásokat. Hivatalos adatok szerint Iránban az elmúlt három hónapban 52 intézményben összesen több mint ezer gázmérgezés történt. A hatóságok szerint a gáztámadásokat bosszúból követték el a diáklányok ellen, amiért részt vettek a hidzsáb, a muszlim fejkendő kötelező viselését ellenző tüntetéseken. A hatóságok vizsgálatot indítottak az ügyben.
Nyitókép: MTI/EPA/Irán legfőbb vezetőjének hivatala

Irán újra az atomfegyverekről beszélt

Irán vallási okokból kifolyólag nem akar nukleáris fegyvereket, ám ha akarna, a Nyugat nem tudná megakadályozni ebben - jelentette ki Ali Hamenei ajatollah, a síita állam legfelsőbb vezetője, akit az iráni állami média idézett.

"Az iráni nukleáris fegyverekkel kapcsolatos hírek hazugságok és ezt ők is tudják" - szögezte le Hamenei.

Hamenei továbbá úgy vélte, van esély a megegyezésre a nyugati országokkal Irán nukleáris programját illetően - mellyel kapcsolatban Teherán többször hangoztatta, hogy kizárólag békés célokat szolgál -, "amennyiben az ország nukleáris infrastruktúrája sértetlen marad".

Hozzátette: Teheránnak folytatnia kell az együttműködést a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ) is, ám a megadott biztosítékok keretein belül.

Az Egyesült Államok 2018-ban kilépett a Teherán és a nyugati nagyhatalmak által 2015-ben aláírt nukleáris megállapodásból (JCPOA), amely az iráni nukleáris tevékenység korlátozásáért cserébe lehetővé tette a Teheránnal szemben hozott nyugati szankciók részleges és fokozatos feloldását.

Az alku felélesztését célzó bécsi tárgyalások tavaly szeptemberben holtpontra jutottak, június elején pedig Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója azt mondta, Irán csak töredékét teljesítette azon kötelezettségeinek, amelyek az ország atomprogramjának átláthatóságát segítik elő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×