eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
3D render of a soldier in ammunition with a machine, gun standing on the ruins blazing in flames after the bombing of the city at dawn
Nyitókép: EvgeniyShkolenko/Getty Images

Ukrán hadifoglyok Magyarországon - Kijev mindent tudni szeretne

Ukrajnának kérése is van: adják nekik oda a 11 katonát, akiket Oroszország adott át Magyarországnak. Nem egyszerű az ügy.

Mint az Infostart megírta 11 kárpátaljai ukrán hadifogoly érkezett Magyarországra, ezt Semjén Zsolt kormányfőhelyettes is megerősítette.

Erről azonban a kijevi kormány - állítása szerint - csak a sajtóból szerzett tudomást, ezért Kijev bekérette a magyar ügyvivőt - írja az Index.

Az Oroszország által elfogott, Ukrajna oldalán harcoló katonák szállítását Semjén Zsolt koordinálta, és összefüggésben van Ferenc pápa fogolyszabadítási missziójával is.

Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő a közösségi oldalán számolt be az ukrán fél álláspontjáról. Azt is közölte, szeretné, ha mihamarabb Ukrajnában lennének az érintettek, de nyomatékosította, az üggyel kapcsolatos magyar-orosz tárgyalásokról nem tudtak semmit.

Pénteken bekérették a magyar ügyvivőt az ukrán külügyminisztériumba, és arra kérik a magyar kormányt, hogy adjon részletes tájékoztatást a Magyarországra szállított hadifoglyokról és haladéktalanul biztosítsanak hozzáférést hozzájuk.

A portál megkeresésére Lattmann Tamás nemzetközi jogász a genfi egyezményrendszerre hivatkozva elmondta, hogy "a hadifogoly továbbra is katona, hadifogolyként viszont már a fogva tartó állam főhatalma alá kerül, ez jelen esetben Magyarország". Ukrajnát ugyanakkor nem volt szükségszerű megkérdezni.

Címlapról ajánljuk
Emelkedőben Valter Attila, de lehet-e belőle világsztár?

Emelkedőben Valter Attila, de lehet-e belőle világsztár?

Történelmi triplázás: a Valter Attilát a soraiban tudó Jumbo-Visma a Giro és a Tour után a Vueltát is behúzta idén, ráadásul egyéniben a dobogó mindhárom fokára a holland csapat kerekesei állhattak fel. Eisenkrammer Károlyt, a Tour de Hongrie főszervezőjét kérdeztük arról, hogy a magyarnak milyen kilátásai vannak így.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×