eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
fotó: Bgelo777 - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=70707238
Nyitókép: By Bgelo777 - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=70707238

Egy tó volt, majd megint lett

Helyreállítottak egy évtizedekkel ezelőtt teljesen kiszáradt tavat Mongóliában egy folyó elterelésével.

A legészakibb mongol tartományban, Hövszgölben megvalósított projekt sikeres befejezését kedden jelentette be az ázsiai ország környezetügyi és turisztikai minisztériuma.

1971-ben egy hatalmas áradás következtében megváltozott a Hodon-folyó folyásiránya a Darhan-völgyben, ami negatív hatással volt a völgyben fekvő tavakra, köztük elsősorban a Cojcoj-tóra, amelynek vize teljesen elpárolgott - emlékeztet a minisztérium közleménye.

A tartomány vezetésének megbízásából a Mongol Tudományos Akadémia és a Prestige Engineering nevű cég 2021-ben felépített egy 403 méteres gátat és két csatornát, amelyen keresztül megváltoztatták a Hodon folyásirányát.

A mérnöki munka eredményeként a folyó vize tavaly szeptember óta közvetlenül a Cojcoj-tavat táplálja, amelyben mára 35 millió köbméter víz gyülemlett fel.

A tó helyreállítása jó a helyi lakosoknak és a környéken élő állatoknak, sőt az egész országnak - hangsúlyozza a minisztériumi közlemény.

A tartomány a Hövszgöl-tóról, Mongólia második legnagyobb, egyben legmélyebb taváról kapta a nevét.

Címlapról ajánljuk
Emelkedőben Valter Attila, de lehet-e belőle világsztár?

Emelkedőben Valter Attila, de lehet-e belőle világsztár?

Történelmi triplázás: a Valter Attilát a soraiban tudó Jumbo-Visma a Giro és a Tour után a Vueltát is behúzta idén, ráadásul egyéniben a dobogó mindhárom fokára a holland csapat kerekesei állhattak fel. Eisenkrammer Károlyt, a Tour de Hongrie főszervezőjét kérdeztük arról, hogy a magyarnak milyen kilátásai vannak így.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×