eur:
389.05
usd:
367.88
bux:
55798.43
2023. szeptember 29. péntek Mihály
Jörg Meuthen, az Alternatíva Németországnak (AfD) párt társelnöke beszédet mond a párt kétnapos kongresszusának második napján, az észak-németországi Braunschweigben 2019. december 1-jén. A tiszteletbeli elnöknek választott Alexander Gaulandnak, a párt egyik alapítójának, eddigi társelnöknek a helyére Tino Chrupalla Szászország tartománybeli parlamenti képviselőt választották.
Nyitókép: MTI/EPA/Focke Strangmann

Kitört az AfD-pánik Németországban: egymásra mutogatnak a nagy pártok

Polgármestert adhat Schwerinnek az Alternatíva Németországnak, ez a lehetőség pedig felbolydította a német belpolitikát, noha az AfD népszerűsége már jó ideje emelkedik.

Politikai földrengést okozott Németországban egy hét végi főpolgármester-választás. Első ízben fordult elő, hogy egy tartomány fővárosában a szélsőjobboldalinak tartott Alternatíva Németországnak (AfD) párt jelöltje bekerült a második fordulóba, Ha legyőzné szociáldemokrata ellenfelét, egy tartományi fővárosnak először lenne radikális jobboldali polgármestere.

A Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartomány fővárosában, Schwerinben tartott helyi választás aligha került volna az érdeklődés középpontjába, ha az AfD sikere nem lett volna jelzés értékű. Megerősíttette ugyanis azt a trendet, amely már hosszabb ideje tapasztalható a német politikában és a közvélemény körében is. Rohamosan csökken a kormánykoalíciós pártok, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) támogatottsága. Ezzel párhuzamosan az ellenzék legerősebb pártja, a konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU) növelte ugyan előnyét, népszerűsége mégsem mondható átütőnek.

Ez az oka annak, hogy a pártok most egymásra mutogatnak az AfD előretörése miatt.

A CDU és kisebbik konzervatív partnere, a CSU az Olaf Scholz kancellár vezette kormánykoalíció politikáját vádolja a radikális jobboldal erősödése miatt. Ezzel szemben a koalíciós pártok, mindenekelőtt a Zöldek Pártja és az FDP szerint elsősorban a CDU populista politikája a fő oka az AfD előretörésének.

A kormánypártok most mindenekelőtt a CDU elnökét, Friedrich Merzet teszik meg bűnbaknak, aki egy interjúban a médiát azzal vádolta, hogy a genderideológia felkarolásával az AfD malmára hajtja a vizet. A konzervatív pártvezető szerint minden egyes, a szóban forgó ideológiát népszerűsítő hír – mint fogalmazott – több száz szavazót hoz az AfD konyhájára. Merz kijelentése ellen tiltakozott a Német Újságíró Szövetség.

A koalíciós pártok azon nyomban azt a vádat hozták fel ellene, hogy a CDU a jövőben az AfD-vel kíván szövetkezni. A konzervatív pártvezető a ZDF közszolgálati televíziónak nyilatkozva a leghatározottabban visszautasította ezt.

"Semmi közünk az AfD-hez – hangsúlyozta Merz. –Amig én vagyok a CDU vezetője, semmifajta együttműködés nem lesz ezzel a párttal." Szerinte senki sincs, aki felülmúlná őt az AfD elutasításában, illetve a párrtól való elhatárolódásában.

"Ez a párt idegenellenes, ez a párt antiszemita. ezekhez az emberekhez semmi közünk"

– szögezte le.

Merz szerint az AfD erősödése a hárompárti kormánykoalíció gyengeségének bizonyítéka. A koalíció munkáját mind szakmai, mind politikai szempontból elégtelennek minősítette, szerinte ez a politika az oka az AfD növekvő, jelenleg 18 százalékos támogatottságának.

A múlt hétvégi felmérések utaltak arra, hogy az AfD potenciális szavazóinak mindössze 32 százaléka voksolna meggyőződésből a pártra. Ezzel szemben 67 százalék azért, mert csalódott a többi pártban.

Elemzők szerint a német embereket leginkább foglalkoztató problémák, a mindennapi életet sújtó gondok koalíciós kezelése közvetve ténylegesen az AfD-t segítik. Ezek sorában említik a menekültkérdést, különös tekintettel az ukrán menekültek befogadására.

Ugyancsak a radikális párt kommunikációját segítik az energiaválság okozta problémák, főként pedig a fűtési rendszerek 2024-től tervezett reformja, ami rendkívüli terheket ró a lakosságra.

Címlapról ajánljuk
Bóka János: az uniós ígérgetés ellenére nem sok minden történt

Bóka János: az uniós ígérgetés ellenére nem sok minden történt

Európai Unió jövőbeli bővítése volt a legfőbb téma az EU Általános Ügyek Tanácsa Spanyolországban tartott informális ülésén. A tanácskozás részt vett Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter, akinek az elmondása szerint a tagállamok fokozatos integrációval gyorsítanák a Nyugat-Balkáni országok csatlakozását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.29. péntek, 18:00
Vinkó József
a Magyar Konyha főszerkesztője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×