eur:
395.14
usd:
364.29
bux:
65632.53
2024. március 19. kedd Bánk, József
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az önkéntes katonai szolgálatot vállalók eskütétele, valamint a Lynx KF41 harcjárművek átadása alkalmából tartott ünnepség után a Petőfi Sándor Laktanyában 2022. október 15-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Magyarország stratégiai partnerének nevezte Grúziát a honvédelmi miniszter

Szalay-Bobrovniczky Kristóf Tbilisziben azt hangoztatta, hogy tovább kell dolgozni a kétoldalú és a szövetségesi kapcsolatok elmélyítésén.

A miniszter szerint szükség van Grúzia "mélyen gyökerező és gazdag történelmére és értékeire" a 21. század "turbulens időszakában". Szalay-Bobrovniczky Kristóf azt mondta: a két ország történelmében, kultúrájában és földrajzi adottságaiban is nagyon sok hasonlóság fedezhető fel, és ahogy például Magyarország és Grúzia is "meg tudta őrizni egyedi nyelvét és kultúráját a történelem, a politika viharai közepette, a mintegy ezeréves keresztény hagyományok szintén egy alapvető, rendkívül jelentős kapcsot, egyfajta - mint fogalmazott - közös nyelvet jelentenek a két ország között".

A tárcavezető hangsúlyozta: a múltra épül a jövő Magyarország és Grúzia esetében is, és ennek szellemében tárgyalt Juanser Burchuladze védelmi miniszterrel.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte: Tbiliszi fontos szerepet játszik a dél-kaukázusi régióban, Magyarország számára pedig kiemelt fontosságú a térség, ezért szoros figyelemmel kísérik a térség szereplőinek tevékenységét.

A minisztert kiválóak nevezte a kétoldalú katonai-védelmi kapcsolatokat

és ennek további erősítéséről is egyeztettek Juanser Burchuladze védelmi miniszterrel. Magyarország részt vesz az ENSZ-missziókba készülő grúz tisztek felkészítésében, lehetőséget biztosít például helikopterpilóták kiképzésére is - mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf, aki szerint grúz kollégájával egyeztettek a védelmi ipari kooperáció lehetőségéről is.

A honvédelmi tárca vezetője emlékeztetett: Magyarország elkötelezetten támogatja Grúzia euroatlanti integrációs törekvéseit.

"Meggyőződésünk, hogy az ország készen áll a tagjelölti státusz elnyerésére", és arra, hogy megkapja az őt megillető helyet a nemzetközi szövetségesi rendszerben - tette hozzá a miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf kitért arra is: Magyarország szerepet vállal a georgiai haderő képességét és hatékonyságát erősítő NATO-Grúzia együttműködésben, és jelen van az Európai Unió grúziai megfigyelő missziójában is.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf

felavatta a második világháborúban Grúzia területén elhunyt magyar katonák emlékművét.

A megemlékezésen köszönetet mondott a grúz kormányának az emlékmű támogatásáért, kiemelve, hogy a közös munka és a közös gondolkodás nemcsak a jövőre nézve, de a múlt tekintetében is fontos szerepet játszik a két ország kapcsolatában.

Grúziai látogatásán Szalay-Bobrovniczky Kristófot fogadta Irakli Garibasvili miniszterelnök, az ország korábbi védelmi minisztere is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×