eur:
394.24
usd:
370.35
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Airbus A340 at 10,000 meters
Nyitókép: Walter Geiersperger/Getty Images

Van egy kis amerikai felhő Kína és Oroszország egén

A kínai légitársaságok az Egyesült Államokba tartó és onnan induló újonnan engedélyezett járataikkal elkerülik az orosz légtér feletti repülést a FlightAware repüléskövető weboldal szerint.

Oroszország megtiltotta az amerikai légitársaságoknak és más külföldi fuvarozóknak, hogy légtere felett repüljenek, megtorlásul azért, mert Washington 2022 márciusában kitiltotta az orosz járatokat az Egyesült Államok felett, miután az ország megszállta Ukrajnát.

A FlightAware nyilvántartásai azt mutatják, hogy a Washington által nemrég engedélyezett kínai járatok nem repülnek Oroszország felett, míg a korábban engedélyezett kínai légitársaságok amerikai járatai továbbra is az orosz légteret használják.

Május 3-án az amerikai közlekedési minisztérium közölte, hogy engedélyezi a kínai légitársaságoknak, hogy heti 12 járatra növeljék az amerikai személyszállítást, ami megegyezik a Peking által az amerikai légitársaságok számára engedélyezett járatok számával. Korábban csak heti nyolc járatot engedélyeztek a kínai légitársaságok számára.

Annie Petsonk, az amerikai közlekedési minisztérium légiközlekedési és nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára

nem válaszolt arra a kérdésre, a Biden-kormányzat a négy új járat engedélyezésének feltételeként előírta-e, hogy a kínai légitársaságok kerüljék el az orosz légteret.

Petsonk szerint a Kína és az Egyesült Államok közötti 12 járatra való fokozatos megemelése „az a fajta kimért ütem, amelyet valószínűleg látni fogunk”. A heti 12 járat csak kis töredéke annak a több mint 150 járatnak, amelyet mindkét fél engedélyezett, mielőtt 2020 elején a Covid-19 járvány miatt korlátozásokat vezettek be.

Május 18-án az amerikai közlekedési minisztérium jóváhagyta az Air China új heti járatát Pekingből New Yorkba, a China Eastern új heti járatát Sanghajból Los Angelesbe, a Xiamen Airlines harmadik heti járatát Xiamenből Los Angelesbe és a China Southern második heti járatát Kantonból Los Angelesbe.

A Xiamen és a China Southern járatainak engedélye május 30-án lépett hatályba.

Liu Peng-ju, a washingtoni kínai nagykövetség szóvivője elektronikus levelében küldött közleménye nem tért ki arra, hogy a kínai légitársaságok beleegyeztek-e az orosz légtér elkerülésébe az új járatok esetében. Azt írta: „a közvetlen járatok elengedhetetlenek a kínai és amerikai népek közötti kölcsönös látogatások növeléséhez. Reméljük, hogy a több járat visszaállítása jót fog tenni a két ország közötti ember- és kereskedelmi forgalomnak”.

Februárban két amerikai szenátor sürgette a Joe Biden elnök vezette amerikai kormányzatot, hogy a kínai légitársaságok se repüljenek Oroszország felett az Egyesült Államokba tartó útvonalakon, mert

az orosz légtér használata versenyelőnyt jelent az üzemanyag-felhasználás és a repülési idő szempontjából.

Akkor az Airlines for America nevű testület, amely a legnagyobb amerikai légitársaságokat képviseli, dicsérte a szenátorok beadványát, megjegyezve, hogy az iparág régóta aggódik az Oroszország feletti repülés miatt.

Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×