eur:
394.44
usd:
365.25
bux:
65557.21
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
III. Károly brit uralkodót (b) fogadja Klaus Iohannis román elnök a bukaresti Cotroceni elnöki palotában 2023. június 2-án. Az uralkodó ötnapos magánlátogatásra érkezett Romániába.
Nyitókép: MTI/EPA/Robert Ghement

III. Károly Romániában: itt mindig otthon éreztem magam

Magánlátogatásra érkezett pénteken a szomszédunkba a brit uralkodó, aki korábban, walesi hercegként rendszeres vendégnek számított az országban.

A május 6-án megkoronázott brit királyt Klaus Iohannis román államfő katonai tiszteletadással fogadta az elnöki hivatalban.

III. Károly személyében először jár brit uralkodó Romániában, ám a péntek délutáni "udvariassági találkozótól" eltekintve mostani látogatása is magánjellegű lesz - hangsúlyozta a bukaresti brit külképviselet.

A kronikaonline.ro azt írta, az uralkodó román nyelven kívánt jó napot (Bună ziua) a díszőrségnek. A hivatalos fogadási ceremónia után az államfő és a brit uralkodó négyszemközti megbeszélést folytatott, majd találkoztak az állami hatóságok, a civil társadalom és a diplomáciai testület képviselőivel.

III. Károly király még a nap folyamán Székelyföldre, zalánpataki birtokára utazik.

Klaus Iohannis az ünnepi fogadáson a román nép nevében köszönetet mondott III. Károlynak "a nemzeti identitás részét képező értékek megőrzéséhez" való hozzájárulásáért. Ezen értékek között említette az államfő a vidéki tájakat és a gazdag kulturális örökséget.

Az elnök megjegyezte, hogy a brit uralkodó megkoronázása utáni első külföldi útja Romániába vezetett, ami meglátása szerint arról árulkodik, hogy továbbra is szorosan kötődik ezekhez a helyekhez.

III. Károly brit király azt mondta az eseményen, hogy mindig is otthon érezte magát Romániában. Az uralkodó bevallotta, hogy megszerette az itteni kultúrát, művészetet, történelmet, a tájakat és a biológiai sokféleséget.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×