eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
III. Károly brit uralkodót (b) fogadja Klaus Iohannis román elnök a bukaresti Cotroceni elnöki palotában 2023. június 2-án. Az uralkodó ötnapos magánlátogatásra érkezett Romániába.
Nyitókép: MTI/EPA/Robert Ghement

III. Károly Romániában: itt mindig otthon éreztem magam

Magánlátogatásra érkezett pénteken a szomszédunkba a brit uralkodó, aki korábban, walesi hercegként rendszeres vendégnek számított az országban.

A május 6-án megkoronázott brit királyt Klaus Iohannis román államfő katonai tiszteletadással fogadta az elnöki hivatalban.

III. Károly személyében először jár brit uralkodó Romániában, ám a péntek délutáni "udvariassági találkozótól" eltekintve mostani látogatása is magánjellegű lesz - hangsúlyozta a bukaresti brit külképviselet.

A kronikaonline.ro azt írta, az uralkodó román nyelven kívánt jó napot (Bună ziua) a díszőrségnek. A hivatalos fogadási ceremónia után az államfő és a brit uralkodó négyszemközti megbeszélést folytatott, majd találkoztak az állami hatóságok, a civil társadalom és a diplomáciai testület képviselőivel.

III. Károly király még a nap folyamán Székelyföldre, zalánpataki birtokára utazik.

Klaus Iohannis az ünnepi fogadáson a román nép nevében köszönetet mondott III. Károlynak "a nemzeti identitás részét képező értékek megőrzéséhez" való hozzájárulásáért. Ezen értékek között említette az államfő a vidéki tájakat és a gazdag kulturális örökséget.

Az elnök megjegyezte, hogy a brit uralkodó megkoronázása utáni első külföldi útja Romániába vezetett, ami meglátása szerint arról árulkodik, hogy továbbra is szorosan kötődik ezekhez a helyekhez.

III. Károly brit király azt mondta az eseményen, hogy mindig is otthon érezte magát Romániában. Az uralkodó bevallotta, hogy megszerette az itteni kultúrát, művészetet, történelmet, a tájakat és a biológiai sokféleséget.

Címlapról ajánljuk
Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

1970-ben készült az a dráma, amely világhírűvé tette. A Love Story igazi kasszasiker volt annak idején. Az Amerikai Filmintézet a filmet beválasztotta minden idők 10 legromantikusabb alkotása közé. Ryan O'Neilt ekkor Oscar-díjra és Golden Globe-díjra jelölték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Megdöbbentő, mennyien halnak meg olyan okból, ami sokak számára elképzelhetetlen

Megdöbbentő, mennyien halnak meg olyan okból, ami sokak számára elképzelhetetlen

Amikor reggel fél 8-kor félkómásan bedörrentjük a kotyogós kávéfőző alatt a tűzhelyet, vélhetően nem gondolunk bele abba, hogy ezt az egyszerű mozdulatot mintegy 2,3 milliárd embernek nem áll módjában megtennie a Földön. Márpedig amíg a nyugati világban alapvetésnek számít és könnyen elérhető a biztonságos és tiszta főzés és sütés lehetősége, eközben világszerte több mint 2 milliárd ember nem fér hozzá ezekhez az erőforrásokhoz, ehelyett szénnel, kerozinnal, fával és faszénnel kénytelenek megoldani ezt a feladatot. Ez pedig nem csak rendkívül sok időbe kerül és környezetromboló hatású, de az egyik vezető idő előtti halálozási tényezőnek is számít.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×