eur:
393.76
usd:
369.04
bux:
65811.63
2024. április 23. kedd Béla
The concept of Russias invasion of the territory of Ukraine. Anton Petrus/Getty Images
Nyitókép: Anton Petrus/Getty Images

Békeelképzelésekkel állt elő Oroszország londoni nagykövete

Ugyanakkor feltételekkel is. Furcsa módon semmilyen területi követelést nem említett.

Oroszország londoni nagykövete szerint Moszkva békét szeretne Ukrajnában, de ennek több feltétele van.

Andrej Kelin a BBC brit közszolgálati televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: az orosz kormány legfontosabb elvárásai közé tartozik, hogy Ukrajna ne fenyegesse Oroszországot, valamint az, hogy az Ukrajnában élő oroszok olyan bánásmódban részesüljenek, mint bármely más nemzetiség a világon, például "ahogy a francia emberek élhetnek Belgiumban".

A nagykövet szerint Ukrajna az elmúlt években "a szélsőséges nacionalizmus legrondább formáját" alkalmazta: megtiltotta az orosz nyelv használatát és az orosz nyelvű oktatást, az oroszokat kiszorították a társadalmi életből.

Andrej Kelin

"nagy, idealista tévedésnek" nevezte, hogy Ukrajna felülkerekedhet a konfliktusban.

Oroszország tizenhatszor nagyobb Ukrajnánál, hatalmas erőforrásai vannak, "és még csak hozzá sem kezdtünk a komolyabb cselekvéshez" - fogalmazott a londoni orosz nagykövet.

Arra a kérdésre, hogy meddig tarthat az ukrajnai háború, Andrej Kelin úgy válaszolt: ez a NATO-országok, különösen Nagy-Britannia "eszkalációs erőfeszítéseitől" függ.

Hozzátette: ez az eszkaláció előbb-utóbb "új dimenziót ölthet, amelyre nincs szükségünk, és nem is akarjuk".

Kelin szerint az eszkaláció "új dimenziójának" formái közé tartozik például, hogy Nagy-Britannia nagy hatótávolságú rakétákat szállít Ukrajnának, és az, hogy az ukrán hadsereg harckocsikat, repülőgépeket kap.

A brit kormány május első felében jelentette be, hogy Storm Shadow típusú nagy hatótávolságú rakétákkal látja el az ukrán fegyveres erőket.

A gyártó által szolgáltatott adatok szerint

e fegyvertípus hatótávolsága 250 kilométer.

Ben Wallace brit védelmi miniszter a rakéták szállítását bejelentő alsóházi tájékoztatásában elmondta: a Storm Shadow rakétatípus kizárólag hagyományos töltetek szállítására alkalmas, nagy hatótávolságú precíziós eszköz, amely kiegészíti az Ukrajnának már korábban átadott hasonló fegyverek, köztük a HIMARS és a Harpoon rakéták nyújtotta védelmi képességeket.

Oroszország londoni nagykövete a vasárnapi BBC-műsorban - az ukrajnai repülőgép-szállításokról szóló nyugati tárgyalásokra utalva - kijelentette: Oroszország nem fél a repülőgépektől, az orosz fegyveres erők eddig 430 ukrán harci repülőgépet lőttek le, és ha Ukrajna további gépeket kap, "ez a szám csak növekedni fog".

Andrej Kelin kijelentette: "már holnap" békét lehetne teremteni, ha az ukrán fél kész lenne a tárgyalásokra, és ha a Nyugat leállítja az ukrajnai fegyverszállításokat, "ez az egész már holnapután véget érhet".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×