eur:
389.68
usd:
363.3
bux:
68208.62
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Pexels.com

Különleges épület jöhet létre Prágában – látványtervek

Közel száz éve tervezett ház épül fel Prágában: Adolf Loos építész 1932-es vázlatainak megvalósítása ünnepélyes körülmények között kezdődött, és várhatóan a jövő év elejére készül el az épület.

Loos 1870-ben született a ma Csehország területén található Brnóban, és 1933-ban halt meg Bécs közelében. Az osztrák építész a modernizmus egyik jelentős úttörőjének számít. A megvalósítandó épület az utolsó, amelyet Loos tervezett. A vázlat szerint egy fából készült, kockaalakú, lapos tetejű, a zöld friss árnyalatára festett házról van szó.

A belső térben egy jellegzetesen Loos-i megoldás található: a mennyezet magassága helyiségenként változik, a funkciótól függően.

Forrás: Cseh Műszaki Egyetem
Forrás: Cseh Műszaki Egyetem
Forrás: Cseh Műszaki Egyetem
Forrás: Cseh Műszaki Egyetem

A házat eredetileg egy iparmágnás kérésére tervezték, aki a lánya 18. születésnapjára szánta azt ajándéknak.

Karel Ksandr, a Nemzeti Technikai Múzeum igazgatója elmondta, hogy a tervek alapján az épület az energiatakarékosság kiváló példája. A ház a jövőben kiállítások helyszíne lesz.

Az épület kivitelezésének megtervezését a Cseh Műszaki Egyetem építészhallgatói végezték tanulmányaik keretében. Fotók és tervek itt láthatók.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×