eur:
391.03
usd:
366.08
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
A Hirosima elleni amerikai atomtámadás 74. évfordulójának alkalmából tartott megemlékezés résztvevői a hirosimai Atombomba-kupola előtti Béke Emlékparkban 2019. augusztus 6-án. A történelem első atombombáját a nyugat-japáni Hirosimára dobták, ami körülbelül 140 000 halálos áldozatot követelt a támadáskor és az azt követő hónapokban.
Nyitókép: MTI/EPA/JIJI PRESS

Történelmi jelentőségű találkozót tartottak Hirosimában

Sok évtizedes történelmi vita kezdhet enyhülni Tokió és Szöul között.

Japán és Dél-Korea vezetői történelmi látogatást tettek vasárnap az atombomba koreai áldozatainak emlékművénél a nyugat-japán Hirosimában. Kisida Fumio japán kormányfő és Jun Szok Jol dél-koreai elnök feleségeik kíséretében fehér csokrokat helyezett el a Béke Emlékparkban lévő emlékmű előtt, mielőtt egymás mellett fejet hajtottak.

A közös tiszteletadásra a világ hét legfejlettebb iparosodott országa (G7) vezetőinek vasárnapig tartó csúcstalálkozója alkalmából került sor a japán városban, amely 1945-ben a történelem első atombombájának áldozatául esett, és amelyre Japán nyolc, a G7-en kívüli ország, köztük Dél-Korea vezetőit is meghívta.

Ez volt az első alkalom, hogy a két ország vezetői együtt rótták le tiszteletüket az emlékműnél.

Jun Szok Jol a látogatást követő találkozó után azt mondta,

"Kisida miniszterelnök e bátor tettére emlékezni fogunk, mert az atombombázás koreai áldozatai iránti fájdalmának kifejezése mellett egyúttal egy békés jövő útját is kikövezte".

A Tokió és Szöul közötti kapcsolatokat régóta nehezítik a Koreai-félsziget 1910-1945 közötti japán katonai megszállásával kapcsolatos történelmi viták, mint például a második világháború során szexrabszolgaságra kényszerített nők, valamint a japán vállalatok koreai kényszermunkásainak kérdése.

A két ország vezetői azonban, akik Washington szoros szövetségesei, elkezdték szorosabbra fűzni kapcsolataikat a Kína és Észak-Korea által támasztott regionális kihívások miatt.

Jun Szok Jol áprilisban Tokióba látogatott, majd Kisida május elején kereste fel a dél-koreai fővárosba, Szöult, ahol az mondta, "vérző szívvel" gondol a koreaiak japán gyarmatosítás alatti szenvedéseire.

Annak ellenére, hogy mindkét országban a konzervatívok kritikával és szkepticizmussal fogadják a közeledést, Kisida megjegyzései nagy visszhangra találtak Dél-Koreában - hangoztatta a dél-koreai elnök vasárnap.

Kisida válaszában üdvözölte a szorosabb kapcsolatok alakulását, mondván, a kétoldalú találkozók felgyorsulása "a japán-dél-koreai viszony fejlődését mutatja".

(A nyitókép illusztráció, egy korábbi megemlékezésen készült az atomtámadás emlékművénél.)

Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×