eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Nyitókép: Cavan Images/Getty Images

Megmérgezhettek két oroszt egy berlini konferencián

Nyomozást indított a német rendőrség.

A német rendőrség nyomozást indított két orosz állampolgár megbetegedésének ügyében, miután felmerült, hogy mérgezés okozhatta a rosszullétüket egy berlini konferencián még április végén - írta a Reuters és a német Welt am Sonntag alapján a hvg.hu.

A folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva a rendőrség nem közölt további részleteket azon kívül, hogy a fentieket megerősítette.

Az április 28-29-i konferenciát Mihail Hodorkovszkij, a számüzetésben élő ismert orosz ellenzéki oligarcha szervezte. Sajtóértesülések szerint a két érintett két számüzetésben élő orosz nő.

Egyikük, az agents.media orosz nyelvű portál újságírója még a konferencia előtt rosszul lett. Berlinbe érkezve felkereste a Charité egyetemi klinikát, ahol Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust is ápolták 2020-ban, miután hazájában mérgezéses merénylet áldozata lett.

A másikuk Natalija Arno, a Szabad Oroszországért Alapítvány vezetője, aki a Facebookon az agents.media cikkének megjelenése után azt írta: a berlini hotelszobájának ajtaját nyitva találta, másnap pedig hajnali 5-kor arra ébredt, hogy szúró fájdalmat érez és furcsa tüneteket is tapasztalt, melyek bő két hét alatt sem múltak el teljesen. Szerinte felmerül a gyanú, hogy megmérgezték valamilyen idegméreggel.

Egyelőre nem világos, hogy valóban mérgezés történt-e, a rendőrség nyomoz, illetve Arno szerint az ő ügyét az FBI is vizsgálja, miután az Egyesült Államokban él.

A lap felidézte, hogy az utóbbi években több mérgezéses merénylet is történt rendszerkritikus oroszok ellen bel- és külföldön.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×