eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Savkat Mirzijojev üzbég, Emomali Rahmon tádzsik, Kaszim-Zsomart Tokajev kazah, Hszi Csin-ping kínai, Szadir Zsaparov kirgiz és Serdar Berdymukhamedov türkmén elnök (b-j) a Kína és a közép-ázsiai országok csúcstalálkozóján a kínai Senhszi tartomány székhelyén, Hszianban 2023. május 19-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Reuters pool/Florence Lo

Volt szovjet tagállamok vezetőit fogadta a kínai elnök

Kína és Közép-Ázsia használja ki teljes mértékben az együttműködési lehetőségeket a kereskedelem, a gazdaság és az ipar területén – szólított fel a kínai államfő.

Hszi Csin-ping a közép-kínai Hszianban látta vendégül az öt volt szovjet köztársaság (Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán) államfőjét az első ízben megrendezett csúcstalálkozón.

A politikus kezdeményezte, hogy a résztvevő országok „teljes mértékben használják ki a hagyományos együttműködés lehetőségeit a gazdaság, a kereskedelem, az ipari kapacitás, az energia és a közlekedés terén” – idézte a beszédet a Hszinhua kínai állami hírügynökség által.

Hangsúlyozta továbbá, hogy fejleszteni kell a növekedés új motorjait, a pénzügyeket, a mezőgazdaságot, akárcsak az egészségügyet és a digitális innovációt, továbbá tenni kell a szegénység csökkentése, az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátás érdekében.

Hszian, 2023. május 18.
Hszi Csin-ping kínai államfő (j4) és Savkat Mirzijojev üzbég elnök (b5) kétoldalú megbeszélése a kínai-közép-ázsiai csúcstalálkozó mentén az északnyugat-kínai Hszianban 2023. május 18-án, a Senhszi tartomány fővárosában tartott kétnapos csúcstalálkozó első napján.
MTI/EPA pool/Mark Cristino
Hszian, 2023. május 18. Hszi Csin-ping kínai államfő (j4) és Savkat Mirzijojev üzbég elnök (b5) kétoldalú megbeszélése a kínai-közép-ázsiai csúcstalálkozó mentén az északnyugat-kínai Hszianban 2023. május 18-án, a Senhszi tartomány fővárosában tartott kétnapos csúcstalálkozó első napján. MTI/EPA pool/Mark Cristino

Ez az első Kína-Közép-Ázsia csúcstalálkozó azóta, hogy az ázsiai óriás 1992-ben, a Szovjetunió összeomlása után diplomáciai kapcsolatokat létesített ezekkel a köztársaságokkal.

A kínai államfő beszédében kitért arra is, hogy a régiónak és Kínának vezető szerepet kell vállalnia a vázolt projektben, és el kell mélyíteni a kölcsönös stratégiai bizalmat az "örök barátság fenntartása" érdekében.

Hangsúlyozta továbbá a biztonsági együttműködés kiterjesztésének szükségességét a Peking által a térség „három gonoszának” nevezett szeparatizmus, terrorizmus és szélsőségességek elleni küzdelem érdekében.

A hat országnak határozottan szembe kell szállnia a régió országainak belügyeibe való külső beavatkozással és a „színes forradalmak” kirobbantására irányuló kísérletekkel – tette hozzá.

A találkozót – amelynek célja a gazdasági és kulturális kapcsolatok erősítése ezekkel a Moszkvához hagyományosan közelebb álló országokkal – egy időben tartják azzal az értekezlettel, amelyen a legfejlettebb gazdaságú országokat tömörítő G7-csoport (Hetek) vezetőivel találkoznak Japánban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×