eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Aleksandar Vucic szerb elnök beszél a belgrádi Vladislav Ribnikar általános iskolában elkövetett lövöldözésről tartott sajtótájékoztatóján Belgrádban 2023. május 3-án. A lövöldözést egy hetedikes tanuló követte el, nyolc diák és egy biztonsági őr életét vesztette, hat diák és egy tanárnő megsebesült. A támadót elfogták a rendőrök.
Nyitókép: MTI/AP/Darko Vojinovic

Magyarázat - Ez a logika vezérelheti lemondásában Aleksandar Vucicot

Napokon belül lemond pártelnöki pozíciójáról Aleksandar Vucic szerb államfő – jelentette be maga az elnök, aki azt sem zárta ki, hogy előre hozott választásokat rendeznek az országban. Németh Ferenc, a Magyar Külügyi Intézet kutatója szerint a lépések hátterében egy politikai játszma állhat.

Aleksandar Vucic jelenlegi szerb elnök több mint egy évtizede tölti be a Szerb Haladó Párt, vagyis a legnagyobb kormányzópárt elnöki tisztségét, amivel eddig senkinek, még külföldön sem volt problémája – kezdte Németh Ferenc, aki ezért „politikai játszmát” sejt a lemondás hátterében, amiről viszont keveset tudni. Szerinte mindennek a május 3-án és május 5-én történt halálos lövöldözés adhatott lökést, ami során mintegy 18 fiatal vesztette életét Belgrádban és környékén.

Az, hogy Vucic belengette a lemondását, alapvetően nem újdonság. Szerbia elnöke a múltban már több alkalommal így próbálta más, „kellemetlen” politikai helyzeteknek a kialakulását megakadályozni, vagy azzal, hogy előre hozott választásokat írt ki – emlékeztetett a Magyar Külügyi Intézet kutatója az InfoRádióban.

A szakértő meglátása szerint végeredményében nem az a kérdés, hogy a Szerb Haladó Párton belül ki lesz az utódja, tekintettel arra, hogy a szerb politikai döntéshozatal láthatóan rendkívül Vucic köré centralizálódik, vagyis

bármilyen pozíciót is fog a jövőben betölteni, a végső döntés vélhetően az ő kezében marad.

Emellett ha lemond a pártelnöki székről, az utódja is vélhetően ugyanazt az irányvonalat fogja követni, mint Vucic elnökként, vagy amit más pozícióban ki fog jelölni a számára – jegyezte meg.

Az esetleges előre hozott választásokhoz kapcsolódóan Németh Ferenc arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt hetek halálos lövöldözései hatására erős kritikák kérték a kormánypártot, a kormány, illetve a szerveket, mondván, nem kezelték megfelelően az eseményeket, és bár ez némileg módosította a politikai erőviszonyokat, továbbra is a Szerb Haladó Párt számít a legnagyobb és legnépszerűbb formációnak.

A Magyar Külügyi Intézet kutatója szerint az idén őszre belengetett előre hozott parlamenti választás amúgy nem előzmény nélküli. Emlékeztetett: Szerbiában – hasonlóan Magyarországhoz – tavaly április elején járulhatott a lakosság az urnák elő, majd egy meglehetősen „elhúzódó kormányfolyamat” zajlott le az országban. Vucic már akkor jelezte: másfél-két év múlva új voksolást írna ki, mert félidőben le szeretné cserélni a kormány tagjait, köztük Ana Brnabic miniszterelnököt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×