eur:
387.83
usd:
358.3
bux:
66185.37
2024. február 23. péntek Alfréd
Ukrán katonák Igla rakétavetőkkel az orosz erők által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmutban 2023. május 4-én.
Nyitókép: MTI/AP/Roman Chop

Elképesztően vágja egymást az orosz hadsereg és a Wagner Bahmut kapcsán

Időközben a tengerről lőtt ki az orosz haderő egy nagy ukrajnai lőszerraktárat.

Tengeri indítású, nagyhatótávolságú precíziós fegyverekkel mért csapást az orosz haderő egy mikolajivi hajójavító üzembe telepített nagy lőszerraktárra - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi tárca szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint az ukrán fegyveres erők embervesztesége az elmúlt nap folyamán mintegy 730 fő volt, akik közül elérte a 360-at azoknak a katonáknak és zsoldosoknak a száma, akik a Donyeck körzetében vívott harcokban estek el.

Bahmut és a "kedvezőbb védvonal"

Beszámolója szerint Bahmutban az orosz rohamegységek folytatták a harcot a nyugati városrész bevételéért, miközben a szárnyaikat a hadsereg alegységei biztosították. Azt mondta, a legsúlyosabb helyzet Bahmutnál Kraszne és Bohdanivka körül alakult ki, ahol az orosz erők hét támadást vertek vissza. Konasenkov szerint a légideszant csapatok a támadó műveletek révén "kedvezőbb védvonalat foglaltak el".

A hadijelentésre reagálva Jevgenyij Prigozsin, a város ostromában kulcsszerepet játszó Wagner magánhadsereg alapítója a sajtószolgálata által közölt hangüzenetben a "kedvezőbb védvonal elfoglalása" kifejezést - nyomdafestéket nem tűrő szavakkal tarkítva - súlyos áldozatok árán megszerzett jelentős terület feladásának nevezte. Prigozsin szerint egyébként Bahmutban kevesebb mint másfél négyzetkilométernyi terület maradt orosz ellenőrzés alatt.

A harci cselekményekről az orosz állami sajtónak rendszeresen nyilatkozó Andrej Maroscsko, a luhanszki "népi milícia" nyugállományú ezredese az orosz felderítésre hivatkozva azt mondta, hogy a Minykivka-Csasziv Jar úton

jelentős ukrán erősítés halad a harcok helyszíne felé.

Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről jelentettek a helyi hatóságok szerdán ukrán tüzérségi támadást. Donyeckben három civil életét vesztette, Jaszinovatében pedig további öt megsebesült.

Címlapról ajánljuk
Milyen köztársasági elnök lesz Sulyok Tamás? – Schiffer András Aréna-interjúja

Milyen köztársasági elnök lesz Sulyok Tamás? – Schiffer András Aréna-interjúja

A kormánypártok Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelölik köztársasági elnöknek. Schiffer András ügyvéd, volt országgyűlési képviselő, az LMP korábbi frakcióvezetője az államfőjelölt kiválasztásának a szempontjairól, a leendő elnök erényeiről és hiányosságairól, valamint a nemzet egységének a kifejezéséről is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.23. péntek, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×