eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Thirsty Female Blue-collar Worker in Ore Processing Plant.
Nyitókép: CasarsaGuru/Getty Images

Már van, ahol kánikulában leállhatnak az építkezések

Amikor narancs vagy piros riasztást ad ki meteorológiai szolgálatuk, tiltott lesz a szabadtéri munkavégzés.

A negyven fok körüli hőmérséklet esetén alkalmazandó tilalom bevezetésére azt követően kerül sor, hogy Spanyolországban nem csak a tavalyi nyár volt minden idők legforróbbja 1961 óta, de az ideinél melegebb és szárazabb áprilisra sem volt még példa - írja a Euronews.

Az ország nagy részén szárazság uralkodik jelenleg is, a vízkészletek pedig 50 százalék alá csökkentek. Minderre reagálva a spanyol kormány kétmillió eurós szárazsági mentőcsomagot szavazott meg: ez főként a vízforrások és a mezőgazdaság védelmét tűzi ki céljául.

Az összegből többek között például tengervíz-sótalanító üzemeket és szennyvíz újrafelhasználására szolgáló rendszereket építenek. Az állattenyésztők és a tejtermelők is részesülnek támogatásban a csomag keretében.

Ami a munkavégzési tilalmat illeti, még nem teljesen világos, mely szakma képviselőit érinti, ám azt megerősítették, hogy a mezőgazdasági és az építőipari ágazatban a munkaidőt a hőhullámok idején módosítani kell.

Az ország egyes területein, például Andalúziában az építőipari dolgozók csak reggelente dolgoznak, Madridban ugyanakkor egy takarító tavaly munka közben kapott hőgutát, amelybe belehalt. A 60 éves férfi testhőmérséklete közel 42 fokos volt.

Az eset hatására a munkakörülményeket: azokon a napokon, amelyeken 39 fok fölé emelkedett az átlaghőmérséklet, felfüggesztették az utcák takarítását. Bizonyos hőmérsékletet meghaladó forróság idején pedig csak légkondicionált járműveket használnak dolgozóik, akiknek naptejet és sapkát biztosítanak

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×