eur:
394.33
usd:
371.42
bux:
0
2024. április 16. kedd Csongor
Steel oil pipes from refinery in desert during sunset.
Nyitókép: imaginima/Getty Images

Ide ment a sok orosz olaj, jól járt az ország vele

Ázsia harmadik legnagyobb gazdasága ezzel mintegy 5 milliárd dollárt takarított meg.

Az ukrajnai háború kezdete után a nyugati országok csökkentették orosz olajimportjukat, Kína és India azonban árengedménnyel vásárolhatott az energiahordozóból - írja a BBC.

2021-ben az orosz olaj India éves nyersolajimportjának mindössze 2 százalékát tette ki. Ez az arány most közel 20 százalék - közölte a Bank of Baroda. Az elmúlt pénzügyi évben tonnánként 89 dollárt takarított meg India azzal, hogy orosz forrásból vásárolt.

A nyugati államok nyomása ellenére India nem hajlandó szankciókat bevetni Oroszországgal szemben olaj terén, és nem is ítélte el expliciten az inváziót. Azt állítják, energiaimporttól függő országként nincs abban a helyzetben, hogy többet adjon az olajért.

Az ukrajnai háború kezdete óta Európa hatszor több energiát importált Oroszországból, mint India - mondta S. Jaishankar külügyminiszter egy tavalyi tévéinterjúban.

"Európának sikerült csökkentenie az importját, de mindezt úgy tette, hogy az kényelmes legyen. Ha ez elvi kérdés, miért nem csökkentett importját az első naptól kezdve?" - tette fel a kérdést.

Az elemzők arra számítanak, hogy Oroszország a továbbiakban is olcsó olajat kínál az ázsiai államoknak, a háború vége ugyanis egyelőre nem látszik.

"Arra számítunk, hogy az orosz nyersolajbevitel továbbra is két országra, Indiára és Kínára korlátozódik, fenntartva a komoly árengedményeket" - mondta Vandana Hari, a Vanda Insights energiaelemző cég munkatársa a BBC-nek.

Az indiai olajfinomítók maximalizálni fogják az ebből húzható hasznot, amíg csak tudják, de a szankciók feloldásával visszatérnek a korábban vásárolt mennyiséghez - vélekedik.

Címlapról ajánljuk
Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Recep Tayyip Erdogannak ez lehet az utolsó ciklusa államfőként, hiszen a török alkotmány szerint nem indulhat több alkalommal a pozícióért. 2028-tól valóban új elnöke lesz Törökországnak? Erről, valamint a március 31-i önkormányzati választások jelentőségéről is beszélt Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×