eur:
388.99
usd:
363.66
bux:
68187.62
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
European Union and Chinese flags are waving with wind over blue sky. Low angle view. Dispute and conflict concept. Horizontal composition with copy space.
Nyitókép: MicroStockHub/Getty Images

Peking tiltakozik és fenyegeti az Európai Uniót

A kínai külügyi szóvivő hétfőn válaszintézkedéseket helyezett kilátásba, és éles hangon tiltakozott amiatt, hogy az Európai Unió (EU) szankcionálni kívánja azokat a kínai vállalatokat, amelyek üzleti kapcsolatban állnak Oroszországgal.

"Figyelmeztetjük az Európai Uniót, hogy ne induljon el ezen a rossz úton. Ellenkező esetben Kína határozott lépéseket fog tenni, hogy megvédje törvényes jogait és jogos érdekeit" - húzta alá Vang Ven-pin szokásos sajtótájékoztatóján.

Vang arra a Financial Times című lapban megjelent cikkre reagált, amely szerint az Európai Bizottság olyan szankciós javaslatot terjesztett elő, amelyben hét kínai vállalat is érintett. A vállalatok állítólag olyan termékeket szállítottak Oroszországnak, amelyek fegyverek előállításához is felhasználhatók.

Az uniós dokumentumtervezet szerint a szankciókat elektronikai alkatrészek fejlesztésében, gyártásában és szállításában részt vevő harmadik országbeli vállalatokra vetnék ki.

A lap úgy tudja, hogy a hét cég a 3HC Semiconductors, a King-Pai Technology, a Sinno Electronics, a Sigma Technology, az Asia Pacific Links, a Tordan Industry és az Alpha Trading Investments. Valamennyi vállalat félvezetők, chipek és elektronika fejlesztésére szakosodott.

A 27 EU-tagállam a tervek szerint szerdán tárgyal az új szankciós csomag előkészítéséről Brüsszelben.

Pekingben ugyancsak hétfőn jelentették be, hogy Csin Kang kínai külügyminiszter hétfőtől európai körútra indult, amelynek során felkeresi Németországot, Franciaországot és Norvégiát.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Az amerikai munkaerőpiac továbbra is szoros maradt a múlt héten, a munkanélküli segélyek iránti új kérelmek száma változatlanul alacsony. A Munkaügyi Minisztérium csütörtöki jelentése szerint az április 27-én véget ért héten a szezonálisan kiigazított első kérelmek száma 208 ezer volt, ami megegyezik az előző heti adattal. Ez alacsonyabb, mint amit a Reuters által megkérdezett közgazdászok vártak, akik 212 000 kérelemmel számoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×