eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Nyitókép: Facebook/ BER - Berlin Brandenburg Airport/ Ekaterina Zershchikova

Zökkenőkkel indult a német országbérlet

Olaf Scholz kancellár csaknem másfél éve tartó hivatali ideje egyik legnagyobb sikerének nevezte. Május első napján startolt az úgynevezett Deutschlandticket, azaz a havi 49 eurót kóstáló, az általános drágulást némeileg ellensúlyozni hivatott kedvezményes utazás a helyi és térségi közösségi közlekedésben, beleértve – másodosztályon – vasutat is.

Az első hírek szerint a kereslet óriási a bérlet iránt, noha az indulás zökkenőkkel igen csak telített volt. Beszámolók szerint a pályaudvarokon, illetve metróállomásokon a jegyautomaták előtt hosszú sorok kígyóztak. Több helyütt a szükséges digitális rendszerek mondtak csődöt, ugyanakkor az utazóknak is nagy nehézséget okozott a vásárláshoz előírt applikációk letöltése.

Mindez annak ellenére történt, hogy az illetékes hatóságok a bérlet bevezetésének időpontját már hónapokkal ezelőtt rögzítették.

A jegypénztáraknál kígyózó hosszú sorok mellett, a bérlet vásárlása az első két nap online sem volt zökkenőmentes.

A Deutsche Bahn elismerte, hogy a szerverek nem bírják a nagy rohamot. "Jelenleg túl sok felhasználó használja egyszerre foglalási rendszerünket" – hangzott a hivatalos magyarázat, amely szerint a rendkívüli kereslet miatt késések is előfordultak.

A vasút mellett több más közlekedési társaság is árulja a bérletet, amely a tavaly nyáron három hónapon keresztül nagy sikerrel kipróbált havi kilenc eurós bérlet utóda. Ugyanakkor a 49 euró is komoly megtakarítást jelent az utasoknak, különös tekintettel arra, hogy Berlinben például az egy hónapos bérlet mostanáig 86 euróba került.

A kedvezmény viszont súlyos bevételkiesést jelent a közlekedési vállalatoknak. A létrejött megállapodás szerint a veszteség ellensúlyozása érdekében a kormány és a tartományok együttvéve – fele-fele arányban – évente hárommilliárd euróval segítik ki a cégeket.

A kezdeti zökkenők aligha szegik az utasok kedvét. Ezt támasztja alá, hogy a Német Közlekedési Vállalatok Szövetsége szerint már több mint hárommillióan vásárolták meg az új bérletet. Köztük 750 ezer olyan személy, aki korábban nem rendelkezett semmifajta helyi bérlettel. Nem véletlen, hogy a Deutsche Bahn szóvivője

a szerverproblémák ellenére az új jegy indulását óriási sikernek nevezte.

A szóvivő szerint a rendkívüli keresletre utal, hogy a vasút részesedése az első hónapra eladott bérletekből csaknem ötven százalékos volt.

A hatóságok, illetve a közlekedési vállalatok ugyanakkor a "kuncsaftok" panaszait is komolyan veszik. Volker Wissing közlekedési miniszter elismerte, hogy azok jogosak, egyben a digitalizáció hiányosságait mutatják.

A Német Közlekedési Vállalatok Szövetsége és a Deutsche Bahn a jövőt illetően arra számít, hogy a jövőben mintegy 17 millióan vásárolják meg a bérletet.

Az első két nap még egyik közlekedési eszközön sem volt túlzsúfoltság.

A kereslet azonban a várakozások szerint napról napról növekedni fog.

Az országos bérlet bevezetésének célja az általános drágulás ellensúlyozása mellett a klímavédelem erősítése volt, hogy az emberek az autó helyett a tömegközlekedési eszközökre váltsanak. Az utóbbival kapcsolatban azonban egyelőre megoszlanak a szakérői vélemények.

A Greenpeace környezetvédő mozgalom szerint a Deustchlandticket a klímavédelem szempontjából csak a kezdetet jelentheti, és nem utolsósorban a tömegközlekedési eszközökkel kapcsolatos infrastruktúra fejlesztésére van szükség.

A Német Környezet- és Természetvédelmi Szövetség szakértője szerint hosszabb időre van szükség annak megállapítására, hogy az autóról a tömegközlekedési eszközökre való áttérés milyen mértékben járul hozzá a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez.

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×