eur:
389.49
usd:
361.79
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Szakadozott ukrán zászlók lobognak a szélben az északkelet-ukrajnai Csernyihivben 2022. április 7-én.
Nyitókép: MTI/EPA

Megszólalt a kijevi vezetés az állítólagos Putyin elleni merénylet kapcsán

Moszkva jelentette be, hogy megsemmisítettek két drónt a Kremlnél.

Az orosz elnöki hivatal szerdán azt közölte, hogy Ukrajna a múlt éjjel dróntámadást kísérelt meg a Kreml ellen Vlagyimir Putyin orosz elnök meggyilkolása céljából, de a két drónt az orosz védelem semlegesítette. A Kreml "kitervelt terrortámadásnak" és "Oroszország elnökének meggyilkolására tett kísérletnek" nevezte a történteket. (Erről bővebben, videókkal itt számoltunk be.)

Ukrán illetékesek nem reagáltak azonnal, de aztán az ukrán elnök sajtótitkára, Szerhij Nyikiforov szerdán nyilatkozott az Ukrainszka Pravda hírportálnak.

"Nincs információnk a Kreml elleni állítólagos éjszakai támadásokról, de ahogy Volodimir Zelenszkij elnök többször is kijelentette, Ukrajna minden rendelkezésre álló erőt és eszközt saját területeinek felszabadítására irányít, nem pedig mások megtámadására" - szögezte le a sajtótitkár. Szavai szerint "különösen meglepő" a "terrorista" Oroszország részéről a "terrortámadás" megfogalmazás.

"Terrortámadás az, hogy Dnyipróban és Umanyban lakóházakat rombolnak le, vagy terrortámadás a kramatorszki vasútállomás elleni rakétacsapás és sok más tragédia is" - fejtette ki. Szerinte viszont az, ami Moszkvában történt, nyilvánvalóan a helyzet súlyosbodását jelzi a május 9-i győzelem napja előtt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×