eur:
393.94
usd:
369.22
bux:
65720.4
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Kínai harci gépet töltenek fel üzemanyaggal a levegőben, egy meg nem nevezett terület légterében 2022. augusztus 4-én. A Tajvant magáénak tekintő Kína szuverenitása megsértésének tekinti Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök augusztus 3-i tajvani látogatását, és válaszul több hadgyakorlatot kezdett a sziget körül, amelyek egy része benyúlik a tajvani vizekre is.
Nyitókép: MTI/AP/Hszinhua

Kétfarkú skorpió jelent meg Tajvan közelében

Egy új típusú kínai harci drón, amely a kínai állami média szerint nehézfegyverek szállítására is alkalmas, körözött Tajvan partjainál - közölte pénteken a sziget védelmi minisztériuma.

Kína, amely a demokratikusan kormányzott Tajvant saját területének tekinti, az elmúlt három évben fokozta a katonai nyomást a szigetre, így próbálva arra kényszeríteni a szigetországot, hogy fogadja el Peking fennhatóságát.

Ebben a hónapban Kína hadgyakorlatokat rendezett Tajvan körül, miután Caj Jing-ven tajvani elnök Los Angelesben találkozott Kevin McCarthyval, az amerikai képviselőház elnökével.

A tajvani védelmi minisztérium az előző 24 óra kínai katonai tevékenységéről szóló napi jelentésében közölte, hogy 19 katonai repülőgép lépett be a sziget légvédelmi azonosító zónájába.

Az egyik ilyen repülőgép egy TB-001 típusú drón volt. A pilóta nélküli eszköz először átrepült a Basi-csatornán, amely elválasztja Tajvant a Fülöp-szigetektől, majd Tajvan keleti részén haladt, később visszatért a kínai partok felé - derült ki a minisztérium által kiadott térkép szerint.

A drónnak ezt a típusát a kínai állami média "kétfarkú skorpiónak" nevezi, és képeket is mutatott róla, amelyeken rakéták vannak a szárnya alatt, és azt állították, hogy nagy magasságú, nagy hatótávolságú küldetésekre képes.

A kínai légierő emellett az általa "szigetek bekerítésének" nevezett bevetéseket hajtott végre a nukleáris fegyver hordozására képes H-6 típusú bombázógéppel.

Lövések nem dördültek el, és kínai repülőgépek nem repültek be Tajvan légtérazonosító zónájába.

A kínai katonai repülőgépek tavaly óta rendszeresen átlépték a Tajvani-szoros középvonalát, amely általában nem hivatalos határként szolgál a két fél között, bár Kína azt állítja, hogy ezt nem ismeri el.

A tajvani kormány elutasítja Kína szuverenitási igényeit, és azt mondja, hogy csak a sziget népe dönthet a jövőjéről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Megint ütöttek egyet a forinton

Megint ütöttek egyet a forinton

Szerdán gyengült a dollár ez elmúlt napok jelentős erősödését követően, ez pedig a forintnak is segített: az euróval szemben a 393-as, a dollárral szemben pedig egészen a 368-as szintekig erősödött vissza a magyar fizetőeszköz. Ezt követően csütörtök reggel is tovább tudott erősödni a forint, egészen 392-ig jutott az euróval szemben, itt azonban elfogyott a lendület és már délelőtt 394 közelébe visszaütötték a magyar fizetőeszközt. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×