eur:
394.04
usd:
365.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
HODENHAGEN, GERMANY - OCTOBER 17: Leopard 2 main battle tank of the German armed forces fires during a demonstration for Chancellor Olaf Scholz at the Bundeswehr army training center in Ostenholz on October 17, 2022 near Hodenhagen, Germany. Scholz has vowed to modernize Germanys armed forces with a special EUR 100 billion budget following Russias military invasion of Ukraine. (Photo by David Hecker/Getty Images)
Nyitókép: David Hecker/Getty Images

Spanyolország hat Leopard-2 harckocsit küld Ukrajnának

További négy is megy majd.

Spanyolország napokon belül hat Leopard-2 A4 típusú harckocsit küld Ukrajnának az előzetesen megígért tízből - jelentette be a spanyol külügyminiszter.

"Ameddig csak szükség van rá, támogatni fogjuk Ukrajnát" - szögezte le José Manuel Albares a német Funke médiacsoport által készített, szombaton megjelent interjúban.

Hangsúlyozta, hogy a támogatás alatt egyaránt értendő a humanitárius segítségnyújtás, a menekültek befogadása és a fegyverszállítás.

Az első hat harckocsi után, amelynek szállítására napokon belül sor kerül, a maradék négy tankot később, egy második szállítmányban juttatják el Kijevnek.

Az elmúlt hetekben 55 ukrán katona vett részt a Leopard harckocsik használatára szervezett kiképzésen Spanyolországban.

Madridnak összesen 347 Leopard harckocsi áll rendelkezésére: 108 a régebbi, A4-es típusú, 239 pedig az újabb, A6-os modell.

Spanyolország korábban közölte, hogy az új típusú harckocsikból nem küldenek Ukrajnába, mivel azokra Madridnak szüksége van az ország saját védelme érdekében.

Az ukrajnai haderő Németországból, Kanadából és Lengyelországból is kapott már Leopard-2 típusú harckocsikat.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×