eur:
390.97
usd:
366.79
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) belső szavazásán a párt elnökének megválasztott Friedrich Merz a párt berlini székházában tartott sajtótájékoztatón 2021. december 17-én.
Nyitókép: MTI/EPA pool/Filip Singer

A CDU ismét kormányra tör, és egyedi módon alkot hozzá programot

A 2021-es szövetségi választásokon elszenvedett kudarc fordulópontot jelentett a német kereszténydemokrata Unió (CDU) számára. A tizenhat évig tartó Merkel-korszak után a nagy hagyományokkal rendelkező párt ellenzékbe szorult, ezzel a szereppel azonban nem éri be. A cél a hatalomra kerülés a 2025-ös parlamenti választásokon. Az eszköz pedig egy új program, amelyről most a tagságot kérdezték.

A legfrissebb felmérések szerint a konzervatív párt ismét Németország legnépszerűbb pártja, jócskán megelőzve a baloldali kormánykoalíció mindhárom pártját, a szociáldemokrata SPD-t, a Zöldek Pártját és a szabad demokrata FDP-t. A CDU elnöke, Friedrich Merz a politikusok népszerűségi listáján immár megelőzi Olaf Scholz kancellárt, de a mostanáig rendkívül népszerű zöld párti politikusokat, Robert Habeck gazdasági és Annalena Baerbock külügyminisztert is. A párt nagy sikerként könyvelheti el azt is, hogy az év elején tartott berlini tartományi választásokon az első helyen végzett, véget vetve a szociáldemokraták több mint tíz éve tartó, megingathatatlannak hitt uralmának.

Ilyen körülmények között szánta el magát a CDU vezetése, hogy az új időkhöz igazodó új programmal segítse a párt hatalomra kerülését. Az új program alapelveiről a tagságot kérdezték, és a súlypontokról Friedrich Merz számolt be.

A pártelnök azt emelte ki, hogy a tagság mindenekelőtt a belső, illetve a külső biztonság erősítése mellett van, támogatja az Európai Unión belüli szorosabb együttműködést, továbbá a német menekültpolitika szigorítását, ugyanakkor a menekültek jobb munkaerő-piaci integrálását is. A biztonság, a szabadság, a béke és a jólét évtizedek óta a kereszténydemokrácia lényege. A válaszokból kitűnt, hogy ez 2023-ban is érvényes.

A készülő új program tartalmával kapcsolatban a tagságnak tizenhét kérdést tettek fel. A kérdések több válaszlehetőséget tartalmaztak, és az adott kérdésre egynél több választ is lehetett adni.

A tagok 77 százaléka hangsúlyozta annak szükségességét, hogy

a CDU számára a nevében szereplő C, azaz a keresztény értékek legyenek irányadók.

A válaszadók ezzel kapcsolatban főként a szabadságot, az emberi méltóság védelmét, a tiszteletet, a tisztességet és a korrektséget emelték ki. Hasonlóan fontosnak nevezték a béke melletti kiállást is. A megkérdezettek több mint 80 százaléka vélekedett úgy, hogy az ország előtt álló legnagyobb kihívást a belső biztonság megszilárdítása, valamint az energiaellátás jelenti, míg több mint 70 százalék az oktatási rendszer erősítésének szükségességét hangsúlyozta.

A válaszokból kitűnt az is, hogy a többség szerint német részről az eddiginél erősebb európai, illetve nemzetközi szerepvállalásra van szükség. A megkérdezettek csaknem 83 százaléka támogatta a közös európai biztonság-, illetve védelempolitikát.

Az energiaellátás biztonságával kapcsolatban a CDU-tagok 55,4 százaléka volt azon a véleményen, hogy továbbra is támaszkodni kellene az atomenergiára. Ugyanakkor a válaszadók 63,6 százaléka állást foglalt amellett, hogy szükség van a megújuló energiaforrások biztosításának jelentős felgyorsítására.

A megkérdezettek a család szerepével kapcsolatban hangsúlyozták a rászorultak támogatásának, továbbá a család és a munka jobb összehangolásának szükségességét.

Külön fejezetet alkottak a menekültpolitikával kapcsolatos kérdések. A válaszadók csaknem 40 százaléka vélekedett úgy, hogy az országnak szüksége van a külföldi munkaerőre. Ennél jóval többen ugyanakkor azt a választ adták, hogy elengedhetetlen a menekültek jobb munkaerő-piaci integrálása. Az elmúlt hetek belpolitikai vitáit tükrözte az a többségi konzervatív vélemény, amely szerint ugyanakkor

a menekültek befogadását korlátozni kell.

Több mint 80 százalék sürgette az elutasított menedékkérők visszatoloncolását. A feltett kérdésekre 66 ezren adtak választ.

A hivatalos program Merz szerint 2024-re készül el. A CDU továbbra is nagy hangsúlyt kíván helyezni a tagsággal való kommunikációra – jelentette ki a pártelnök.

"Egy pártot nem lehet csak felülről irányítani, elengedhetetlen annak alulról történő megújulása is" – tette hozzá.

Címlapról ajánljuk

Súlyos gond merült fel az elektromos autózással kapcsolatban

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez - olvasható Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) hétfőn közzétett jelentésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×