eur:
389.06
usd:
363.64
bux:
68285.26
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Angela Merkel leköszönő német kancellár sajtótájékoztatót tart az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójának végén 2021. október 22-én.
Nyitókép: MTI/EPA/AFP/Aris Oikonomou

A nagy német vita Angela Merkel történelmi kitüntetése kapcsán

Konrad Adenauer és Helmut Kohl után harmadikként Angela Merkel is átveheti a legmagasabb német állami kitüntetést. Az ünnepélyes díjátadás azonban megosztja a német közvéleményt, egyesek szerint a volt kancellárnak nincs olyan történelmi tette, amely alapján megérdemelné az elismerést - mondta az InfoRádiónak Prőhle Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézetének igazgatója.

Rendkívüli kitüntetést kap Angela Merkel hétfőn, a II. világháború utáni Németország történetében mindössze ketten, Konrad Adenauer és Helmuth Kohl kapták meg eddig.

"Olyan állami vezetőknek adják, akik a német történelem szempontjából jelentős tetteket hajtottak végre, ezért is van ez a díjátadás ennyire a viták kereszttüzében" - vetette fel az InfoRádió megkeresésére Prőhle Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézetének igazgatója.

Szerinte nagyon ellentmondásos a helyzet, mert az előző két kitüntetettnél egyértelműen rá lehetett mutatni, mi volt az a történelmi tett, törekvés, amiért megkapták:

  • Konrad Adenauer a nyugati kötődés megszilárdításáért, a Westbindungért részesült benne,
  • Helmuth Kohl esetében pedig a német egységben és az európai újraegyesítésben szerzett érdemeiért járt az érdemrend.

De mi a helyzet Angela Merkellel?

"Az ő esetében ilyen egyértelmű célt, törekvést, tettet nem lehet meghatározni. A vele kapcsolatban leggyakrabban elhangzó vád vagy kifogás, hogy ő voltaképpen

ügyintéző módján élt az adódó lehetőségekkel, történelmi-politikai profilja nem lett a 16 év alatt.

A másik álláspont viszont az, hogy Németország 16 sikeres éve köszönhető a merkeli kormányzásnak, függetlenül attól, hogy bármiféle történelmi perspektíva kirajzolódott-e, és függetlenül attól is, hogy az elmúlt egy év látványosan bizonyítja azt, hogy mindazok a korábbi törekvések, fel-felvillanó célok, amelyek Merkellel hozhatók összefüggésbe, gyakran kártyavárként omlanak össze, legyen szó akár az orosz energiafüggésről vagy az atomenergiából való kiszállásról" - magyarázta a vitát Prőhle Gergely.

Hogy a közeljövőben feljövőben van-e valamilyen csillag a német politika egén, arról a szakértő úgy vélekedett, nehéz ilyet megjósolni, de személyes véleménye azért van.

"Én ilyet nem látok. Angela Merkel kitüntetése kapcsán az is felmerül, hogy ha ő most megkapja, akkor vajon miért nem kapta meg az ikonikus szociáldemokrata személyiség Willy Brandt, aki azért mégiscsak a második világháborút követően a nagy megbékélés szimbóluma volt, ahogy térdet hajtott Varsóban a II. világháború áldozatainak emlékműve előtt."

A mai politikában szerinte egymást követik a rövid életű ügyek, nagyon kevés olyan

politikusi arcél

rajzolódik ki, amelynél valamilyen hosszútávú stratégia követését lehetne észlelni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Az amerikai munkaerőpiac továbbra is szoros maradt a múlt héten, a munkanélküli segélyek iránti új kérelmek száma változatlanul alacsony. A Munkaügyi Minisztérium csütörtöki jelentése szerint az április 27-én véget ért héten a szezonálisan kiigazított első kérelmek száma 208 ezer volt, ami megegyezik az előző heti adattal. Ez alacsonyabb, mint amit a Reuters által megkérdezett közgazdászok vártak, akik 212 000 kérelemmel számoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×