eur:
389.63
usd:
361.83
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Ukrán katonák orosz állásokat készülnek aknavetővel lőni a donyecki régióban fekvő, ostromgyűrűben lévő Bahmutban 2023. március 25-én. Bahmutot az ukrán védelmi erők tartják ellenőrzésük alatt, míg az orosz egységek erőiket a környező települések irányában történő támadó műveletek végrehajtására összpontosítják.
Nyitókép: MTI/AP/Libkos

Fordulat a Wagnernél Bahmut ügyében

Nagyon súlyos, véres harcok folynak Bahmutért, ezért korai még az ostromlott város teljes bekerítéséről beszélni - jelentette ki Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magánvállalat orosz alapítója a sajtószolgálata által csütörtök délután kiadott közlemény szerint. Korábban jórészt diadalairól számolt be a szervezet.

Prigozsin szerint az ukrán hadsereg folytatja erősítések küldését a városba. Azt mondta, hogy a településnek több mint a 80 százaléka orosz ellenőrzés alatt áll.

Jan Gagin, az Ukrajnától elcsatolt donyecki régió megbízott vezetőjének tanácsadója a Rosszija 24 hírtelevíziónak csütörtök reggel azt mondta, hogy az ukrán katonai csoportosulást gyakorlatilag körülzárták Bahmut nyugati városrészében. Elmondása szerint maradtak még ott civilek is.

Az orosz védelmi tárca csütörtöki hadijelentése szerint a Wagnernek a szárnyakon orosz ejtőernyősök által biztosított rohamosztagai heves harcok árán folytatják az ukrán fegyveres erők kiszorítását a város központi negyedeiből. A minisztérium szerint

az offenzíva támogatására az orosz légierő repülőgépei ebben a körzetben 12 bevetést hajtottak végre, a rakéta- és tüzérségi erők pedig 57 lövészeti feladatot.

Az RT orosz állami hírportál szerint a településnek a vasútvonaltól nyugatra eső részén az ukrán félnek a "zsoldosokkal" együtt valamivel több mint hatezer katonája maradt, és további mintegy 30 ezer embert a közeli elővárosokba vagy Csasziv Jarba vontak ki, de őket az elszenvedett veszteségek miatt és felszerelés híján nem lehet azonnal ellentámadásba vezényelni.

Bahmut, 2023. április 7.
Ukrán katonák egy Gvozgyika önjáró tarackkal lőnek a donyecki régióban fekvő, ostromgyűrűben lévő Bahmutban 2023. április 7-én. Bahmutot az ukrán védelmi erők tartják ellenőrzésük alatt, birtoklásáért több mint hat hónapja heves harcok folynak.
MTI/EPA/Oleh Petraszjuk
Ukrán katonák egy Gvozgyika önjáró tarackkal lőnek a donyecki régióban fekvő, ostromgyűrűben lévő Bahmutban 2023. április 7-én. Bahmutot az ukrán védelmi erők tartják ellenőrzésük alatt, birtoklásáért több mint hat hónapja heves harcok folynak. MTI/EPA/Oleh Petraszjuk

Az orosz legfőbb ügyészség csütörtökön bejelentette, hogy vizsgálatot rendelt el azoknak a fotó- és videoanyagoknak az ügyében, amelyeken a feltételezések szerint egy ukrán katona lefejezése látható. A felvételek nyári időszakban készültek. A történtekért az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és több ukrán kormányzati tisztségviselő Oroszországot tette felelőssé.

(A nyitóképen: Ukrán katonák orosz állásokat készülnek aknavetővel lőni a donyecki régióban fekvő, ostromgyűrűben lévő Bahmutban 2023. március 25-én.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×