eur:
389.47
usd:
364.22
bux:
68135.36
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus Instagram-oldalán 2020. szeptember 22-én közzétett dátum nélküli kép Navalnijról a berlini Charité kórházban. Navalnij állapota orvosai szerint kellően javult ahhoz, hogy járóbeteg-ellátás keretében folytassák kezelését. Az orvosok szerint jelenlegi állapota és egészsége javulásának üteme a teljes felépülés reményével kecsegtet.
Nyitókép: MTI/AP/navalny instagram

Életveszély - Egyre gyengébb Alekszej Navalnij a börtönben

Oroszország legtekintélyesebb ellenzéki politikusát rejtélyes betegség gyötri.

Alekszej Navalnij egy rejtélyes betegséggel küszködik a börtönben - közölte sajtótitkára. Kira Jarmis szerint valamilyen lassan ható szerrel mérgezhetik Navalnijt, aki alig több mint két hét alatt 8 kg-ot fogyott.

A szóvivő azt is elmondta, hogy az ellenzéki politikushoz mentőt kellett hívni péntekről szombatra virradó éjszaka, miután a fogolynak súlyos gyomorpanaszai voltak. A Moszkvától mintegy 250 km-re keletre fekvő, szigorúan védett IK-6 büntetés-végrehajtási telepen őrzött ellenzéki vezetőnek korábban a börtön orvosok olyan injekciókat adtak, amikről nem voltak hajlandók elárulni, hogy mit tartalmaztak.

"Nem zárjuk ki, hogy Alekszej Navalnijt mérgezik, megpróbálják lassan megölni, hogy kevesebb figyelmet vonzzon"

- írta Kira Jarmis Twitter-bejegyzésében. Azt is közölte, hogy Navalnijt szörnyű körülmények között, magánzárkában tartják fogva.

A Reuters független módon nem tudta ellenőrizni Navalnij egészségi állapotát. A hírügynökség a Kremltől kért tájékoztatást, de azt a választ kapta, hogy az orosz állam vezetése nem követi a fogvatartottak egészségi állapotát, az a szövetségi büntetés-végrehajtás dolga.

Az orosz börtön felügyelet ugyancsak kitért a Reuters megkeresése elöl és nem volt hajlandó válaszolni arra a kérdésre: igaz-e, hogy Navalnijt bántalmazták a fegyintézetben.

A német kormány közölte, hogy nagyon aggódik Navalnij egészségi állapotának romlása miatt. Az orosz ellenzékit ugyanis 2020-ban egyszer már megpróbálták eltenni láb alól. Egy szibériai repülőút alkalmával lett rosszul és nyugati laboratóriumi vizsgálatok kiderítették, hogy idegmérget adtak be neki. Németországban gyógykezelték, de 2021-ben önként visszatért Oroszországba, ahol érkezéskor letartóztatták.

Csalásért és a bíróság megsértéséért tizenegy és fél évnyi börtönbüntetésre ítélték.

Követői közül pedig többeket Oroszország elhagyására kényszerítettek.

Alekszej Navalnij egykori ügyvéd, azzal vált ismertté, hogy nyilvánosságra hozta Vlagyimir Putyin elnök és közvetlen környezetének több korrupciós ügyét. Az orosz hatóságok viszont őt és támogatóit olyan szélsőségeseknek tekintik, akik kapcsolatban állnak az amerikai hírszerző ügynökséggel, a CIA-val és megpróbálják destabilizálni Oroszországot.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×