eur:
389.73
usd:
362.69
bux:
68066.01
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Mentőalakulatok tagjai dolgoznak a közép-görögországi Lárisza városa közelében történt súlyos vasúti baleset helyszínén, ahol egy személyvonat tehervonattal ütközött 2023. március 1-re virradóra. Az ütközéstől több kocsi kisiklott, és lángba borult. A szerencsétlenségben legkevesebb 32-en életüket vesztették, 85-en megsérültek.
Nyitókép: MTI/EPA/ANA-MPA/Ahiléasz Hirasz

Újraindult a forgalom a görögországi vasúti "halálszakaszon"

A februári szerencsétlenség előtti időszakhoz képest alacsonyabb sebességgel, de újraindultak a személyvonatok Görögországban az Athén és Szaloniki közötti vasútvonalon hétfőn.

A sebességkorlátozáson kívül szigorúbb biztonsági intézkedéseket is bevezettek a forgalmas útvonalon, amelyen naponta több ezren utaznak.

Giorgos Gerapetritisz infrastruktúráért és közlekedésért felelős miniszter az újraindítás kapcsán méltatta a vasúti dolgozók erőfeszítéseit, és jelezte, hogy nekik köszönhetően "a nagyon nehéz körülmények ellenére is sikerült szintet lépni az utasbiztonság fokozásában".

Hozzátette: a görög hatóságok óriási erőfeszítéseket tesznek az új pályabiztosító- és távfelügyeleti rendszer kiépítéséért, ami kiterjedne a 2500 kilométer hosszúságú pályarendszer egészére, és megfelelne a nemzetközi biztonsági előírásoknak. A miniszter kiemelte, hogy az intézkedéscsomagnak részét képezi a vonatvezetők és a biztosító személyzet közötti hálózaton belüli kommunikáció, valamint az alagutak világításának megoldása is.

A forgalom újraindításának első lépéseként március 22-e óta több más vonalon közlekedtek már személy- és teherszállító vonatok, de Athén és Szaloniki között csak most indulhattak újra a a személyvonatok, mert időbe telt a vonatvezetők által felvetett problémák kivizsgálása.

Görögország történetének legsúlyosabb vasúti szerencsétlensége február 28-án történt hajnalban, amikor egy Athénból Szalonikibe tartó személyvonat és egy tehervonat ugyanazon a vágányon haladva frontálisan összeütközött. A balesetben 57-en vesztették életüket, és több százan megsérültek.

A hír hallatára tömegek vonultak utcára és követelték a korábban jelentősen alulfinanszírozott görög vasutak súlyos problémáinak megoldását, valamint a katasztrófa felelőseinek megnevezését és felelősségre vonását.

A miniszter tájékoztatása szerint a jövő héttől további vasútvonalakon indulhat újra a személyszállítás az országban.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×