eur:
389.18
usd:
363.32
bux:
68110.72
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
18 éven felülieknek
Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot
Mentőalakulatok tagjai dolgoznak a közép-görögországi Lárisza városa közelében történt súlyos vasúti baleset helyszínén, ahol egy személyvonat tehervonattal ütközött 2023. március 1-re virradóra. Az ütközéstől több kocsi kisiklott, és lángba borult. A szerencsétlenségben legkevesebb 32-en életüket vesztették, 85-en megsérültek.
Nyitókép: MTI/EPA/ANA-MPA/Ahiléasz Hirasz

Görög vasúti tragédia: 20-25 ember eltűnt

A kedd esti vonatbalesetben legkevesebb 43-an haltak meg. A szerencsétlenség nyomán lemondott a közlekedési miniszter, és letartóztattak egy állomásfőnököt.

A görög tűzoltóság közölte: szerdán késő este közel 60 ember volt kórházban, köztük hatan az intenzív osztályon a Tempe állomáson történt súlyos vonatszerencsétlenség után. A balesetben egy tehervonat és egy személyszállító vonat ütközött.

Elli Kasholi helyi újságíró azt mondta a BBC-nek, hogy 20-25 ember eltűnt, de előfordulhat, hogy néhányan észrevétlenül elhagyhatták a helyszínt és nem jelentkeztek a hatóságoknál.

Miközben Görögországban nemzeti gyászt hirdettek, Brüsszelben, az Európai Bizottság épülete előtt félárbócra engedték a nemzeti lobogókat. Ferenc pápa a görög elnöknek és püspököknek fejezte ki együttérzését.

Athénben szerdán késő este tüntetések robbantak ki a görög államvasutak székházánál.

Több száz, baloldalinak mondott tüntető tiltakozott a tragédia miatt, néhányan kövekkel dobálták meg a székházat és kukákat gyújtottak fel.

Közben letartóztatták a kedd esti baleset helyszínén, Larissa városában szolgáló állomásfőnököt. A férfit gondatlanságból elkövetett emberöléssel és gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértéssel vádolják. A váltókért felelős állomásfőnök ártatlanságát hangoztatta és egy esetleges műszaki hibára fogta a balesetet – jelentette a BBC. A rendőrség az 59-éves állomásfőnökön kívül két másik embert is kihallgat, de nem közölte, hogy nekik mi közük lehet a balesethez.

Túlélők pánikról számoltak be az ütközés után. Egyesek szerint a két vonat karambolja olyan volt, mint egy földrengés. "Hatalmas csattanást hallottunk" – mondta a Reutersnek a 28 éves Sztergiosz Minenisz, aki a roncsok közül menekült ki. "Addig forgolódtunk a kocsiban, amíg az oldalunkra nem estünk, és amíg a lárma el nem ült. Aztán pánik tört ki. Kábelek, tűz.

Azonnal tűz ütött ki. Miközben forgolódtunk, megégtünk... emberek sikoltoztak, beszorultak"

– tette hozzá.

A másik túlélő, Sztefanosz Gogakosz a hátsó kocsiban ült és azt mondta, a baleset olyan érzés volt, mint egy robbanás. Lángokat látott a vonat elején. "Az ablakok üvegei pozdorjává törtek és ránk zuhantak" – mondta az ERT állami műsorszolgáltatónak. "A fejem a kocsi tetejének csapódott. Néhányan elkezdtek kimászni az ablakokon, mert füst volt a kocsiban. Az ajtók zárva voltak, de néhány perc múlva a vonatszemélyzet kinyitotta őket, és kijutottunk" – mesélte.

Lárisza, 2023. március 1.
Drónfelvétel a közép-görögországi Lárisza városa közelében történt súlyos vasúti baleset helyszínéről, ahol egy személyvonat tehervonattal ütközött 2023. március 1-re virradóra. Az ütközéstől több kocsi kisiklott, és lángba borult. A szerencsétlenségben legkevesebb 32-en életüket vesztették, 85-en megsérültek.
MTI/AP/Vaggelisz Kusziorasz
Drónfelvétel a közép-görögországi Lárisza városa közelében történt súlyos vasúti baleset helyszínéről.
(Forrás: MTI/AP/Vaggelisz Kusziorasz).

Kyriakosz Micotakisz miniszterelnök, aki a balesetet "kimondhatatlan tragédiának" nevezte, a régióba utazott – közölte a hivatala. "Ki fogjuk deríteni ennek a tragédiának az okait és mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez soha többé ne fordulhasson elő".

Lárisza, 2023. március 1.
Mentőalakulatok tagjai dolgoznak a közép-görögországi Lárisza városa közelében történt súlyos vasúti baleset helyszínén, ahol egy személyvonat tehervonattal ütközött 2023. március 1-re virradóra. Az ütközéstől több kocsi kisiklott, és lángba borult. A szerencsétlenségben legkevesebb 32-en életüket vesztették, 85-en megsérültek.
MTI/EPA/ANA-MPA/Ahiléasz Hirasz
Az ütközéstől több kocsi kisiklott, és lángba borult. (Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Ahiléasz Hirasz).

A görög államvasutak azt közölte, hogy a személyvonata Athénből tartott Thesszalonikibe – az ország második legnagyobb városába – amikor a tragédia bekövetkezett. A vonaton 350 utas ült, köztük sok diák. A kutatást végzők úgy keresték a roncsok között a túlélőket, mint egy földrengés után.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×