eur:
368.54
usd:
344.72
bux:
48287.25
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert
Hajasi Josimasza japán külügyminiszter a Pekingi Nemzetközi Repülőtérre érkezik 2023. április 1-jén. Három év után Hajasi személyében először látogat vezető beosztású japán politikus Kínába.
Nyitókép: MTI/AP/Kyodo News

Pekingben tárgyalt a japán külügyminiszter

A Peking és Tokió közötti párbeszéd folytatásáról, a Tajvani-szoros stabilitásáról, valamint egy Kínában fogva tartott japán állampolgár ügyéről is egyeztetett a többi között Hajasi Josimasza japán külügyminiszter és kínai kollégája, Csing Kang Pekingben.

A tárcavezetők egyeztetése után Hajasi újságíróknak elmondta, felszólította Pekinget, hogy mielőbb engedjék szabadon az őrizetben lévő japán állampolgárt. Hozzátette, hogy Tokió az ügyben átlátható vizsgálatra szólított fel. A kínai hatóságok március végén jelentették be, hogy őrizetbe vették az Astallas Pharma japán gyógyszeripari vállalat alkalmazottját kémkedés gyanúja miatt. A hírt a vállalat megerősítette, de további részleteket a férfiről, nevéről, beosztásáról nem árult el.

A Kyodo japán hírügynökség úgy tudja, hogy 2015 óta legalább 16 japán állampolgárt vettek őrizetbe Kínában kémkedés gyanújával.

Sajtótájékoztatóján Hajasi elmondta, kollégájával megegyeztek abban, hogy fenntartják a párbeszédet "minden szinten" a két ország között, Csing Kang pedig reményét fejezte ki, hogy a kapcsolatokban előrelépéseket tesznek.

A japán külügyminiszter mindemellett aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy kínai hajók többször hatoltak be japán felségvizekre a vitatott hovatartozású Szenkaku-szigeteknél.

A szigetek, melyekre mind Kína, mind Japán igényt tart, hosszú ideje jelentenek vitás kérdést a japán-kínai kétoldalú kapcsolatokban. A területet Kína Tiaojü-, Japán Szenkaku-szigeteknek nevezi.

A tárcavezető továbbá felhívta a figyelmet a Japán közelében végzett közös kínai-orosz katonai tevékenységre is, valamint szót emelt a Tajvani-szoros stabilitása mellett is.

A héten több kínai harci repülőgép lépte át a Kínát és Tajvant elválasztó Tajvani-szoros középvonalát.

Kína a saját részének tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező Tajvant, és vezetése korábban aláhúzta: ha kell, erővel gondoskodik az újraegyesítésről.

A tárcavezetők bejelentették azt is, hogy újraindítják a háromoldalú, japán-kínai-dél-koreai megbeszéléseket, a döntést Hajasi fontos eredménynek nevezte.

Hajasi személyében három év óta először látogat japán külügyminiszter Kínába. A miniszter a tervek szerint találkozik Vang Ji kínai államtanácsossal is.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: eddig nem sikerült jól Milák Kristóf vb-felkészülése, de nála ez nem számít
Exkluzív

Sós Csaba: eddig nem sikerült jól Milák Kristóf vb-felkészülése, de nála ez nem számít

Nem vállal újabb számokat a júliusi fukuokai világbajnokságon az olimpiai bajnok úszó, mert a felkészülésének az utolsó időszakai nem sikerült jól Sós Csaba szerint. A szövetségi kapitány részleteket nem akart elárulni, de hozzátette, Milák Kristóf 2020-ban három héttel a súlyos Covid-megbetegedés után is képes volt világklasszis úszásra.
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Minimális emelkedéssel zártak a Wall Streeten

Minimális emelkedéssel zártak a Wall Streeten

Tegnap egy mérsékeltebb hangulatromlás volt megfigyelhető a tőzsdéken, a nap végére Európa és az USA is lefordult. Utóbbiban részben az is szerepet játszott, hogy az Apple a napon belüli történelmi csúcs után esni kezdett, miután a cég bemutatta új AR-headsetjét, amelynek ára 3500 dollár - magasabb, mint amire sokan számítottak. Ezt követően ma az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk, és Európában is folytatódnak a bizonytalan mozgások, így csak minimális elmozdulásokat látni. Ugyanez mondható el az Egyesült Államokról is, ahol a kezdeti esést később mérsékelt emelkedés váltotta fel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×