eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Hajasi Josimasza japán külügyminiszter a Pekingi Nemzetközi Repülőtérre érkezik 2023. április 1-jén. Három év után Hajasi személyében először látogat vezető beosztású japán politikus Kínába.
Nyitókép: MTI/AP/Kyodo News

Pekingben tárgyalt a japán külügyminiszter

A Peking és Tokió közötti párbeszéd folytatásáról, a Tajvani-szoros stabilitásáról, valamint egy Kínában fogva tartott japán állampolgár ügyéről is egyeztetett a többi között Hajasi Josimasza japán külügyminiszter és kínai kollégája, Csing Kang Pekingben.

A tárcavezetők egyeztetése után Hajasi újságíróknak elmondta, felszólította Pekinget, hogy mielőbb engedjék szabadon az őrizetben lévő japán állampolgárt. Hozzátette, hogy Tokió az ügyben átlátható vizsgálatra szólított fel. A kínai hatóságok március végén jelentették be, hogy őrizetbe vették az Astallas Pharma japán gyógyszeripari vállalat alkalmazottját kémkedés gyanúja miatt. A hírt a vállalat megerősítette, de további részleteket a férfiről, nevéről, beosztásáról nem árult el.

A Kyodo japán hírügynökség úgy tudja, hogy 2015 óta legalább 16 japán állampolgárt vettek őrizetbe Kínában kémkedés gyanújával.

Sajtótájékoztatóján Hajasi elmondta, kollégájával megegyeztek abban, hogy fenntartják a párbeszédet "minden szinten" a két ország között, Csing Kang pedig reményét fejezte ki, hogy a kapcsolatokban előrelépéseket tesznek.

A japán külügyminiszter mindemellett aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy kínai hajók többször hatoltak be japán felségvizekre a vitatott hovatartozású Szenkaku-szigeteknél.

A szigetek, melyekre mind Kína, mind Japán igényt tart, hosszú ideje jelentenek vitás kérdést a japán-kínai kétoldalú kapcsolatokban. A területet Kína Tiaojü-, Japán Szenkaku-szigeteknek nevezi.

A tárcavezető továbbá felhívta a figyelmet a Japán közelében végzett közös kínai-orosz katonai tevékenységre is, valamint szót emelt a Tajvani-szoros stabilitása mellett is.

A héten több kínai harci repülőgép lépte át a Kínát és Tajvant elválasztó Tajvani-szoros középvonalát.

Kína a saját részének tekinti az 1949 óta önálló kormányzattal rendelkező Tajvant, és vezetése korábban aláhúzta: ha kell, erővel gondoskodik az újraegyesítésről.

A tárcavezetők bejelentették azt is, hogy újraindítják a háromoldalú, japán-kínai-dél-koreai megbeszéléseket, a döntést Hajasi fontos eredménynek nevezte.

Hajasi személyében három év óta először látogat japán külügyminiszter Kínába. A miniszter a tervek szerint találkozik Vang Ji kínai államtanácsossal is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×